Karácsony Gergely nyert Budapesten, Vitézy Dávid újraszámolást kér

2024. június 10. – 07:43

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely, a DK–MSZP–Párbeszéd és a Momentum jelöltje nyerte a főpolgármester-választást.

100 százalékos feldolgozottságnál így alakult az eredmény:

  • Karácsony Gergely: 47,53 százalék (371 467 szavazat),
  • Vitézy Dávid: 47,49 százalék (371 143 szavazat),
  • Grundtner András: 4,98 százalék (38 943 szavazat).

Ez tehát azt jelenti, hogy Karácsony 324 szavazattal nyert a főpolgármester-választáson, írja a Telex. Az érvényes szavazatok mellett 24 589 érvénytelen szavazat is volt. Pont emiatt Vitézy Dávid már a végső eredmény előtt azt mondta, újraszámolás lesz.

A főpolgármesterségért folytatott harc egészen péntek reggelig lefutottnak tűnt, minden felmérés Karácsonyt hozta a választás esélyesének, Vitézy Dávid és Szentkirályi Alexandra a második helyért versenyeztek. Két nappal a választás előtt azonban a Fidesz–KDNP jelöltje visszalépett a jelöltségtől, és arra kérte választóit: szavazzanak Vitézy Dávidra, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért jelöltjére. A Fidesz lépésével kétszereplős és sokkal kiszámíthatatlanabb lett a főpolgármesteri székért folyó küzdelem.

„Vitézy a Fidesz jelöltje, Szentkirályi vissza fog lépni” – mondta Karácsony Gergely, miután márciusban Vitézy Dávid bejelentette indulását; a főpolgármester végig azt állította, hogy a Fidesz–KDNP-nek két jelöltje van. A visszalépéssel kapcsolatos híreket Szentkirályi végig tagadta, azokat nem tartotta reálisnak, végül a választás előtt két nappal mégis beálltak Vitézy Dávid mögé.

Karácsony Gergelyt először 2019-ben választották a budapestiek főpolgármesternek. Öt évvel ezelőtt öt ellenzéki párt közös jelöltje volt, a fővárost kilenc éve vezető Tarlós Istvánnal nézett szembe. Karácsony 2019-es győzelme meglepetésnek számított, mivel a kutatások jelentős része szoros eredményt vagy Tarlós-győzelmet jósolt, de az ellenzék jelöltje a szavazatok több mint 50 százalékával nyert, hat százalékkal maga mögé utasítva ezzel a Fidesz–KDNP jelöltjét.

Milyen indokkal kérhet újraszámlálást Vitézy?

„Az érvénytelen szavazatok kirívóan nagy száma miatt arra számítok, hogy ma még eredményt hirdetni a főpolgármester-választáson nem lehet, szinte biztosan újraszámlálásra lesz szükség” – mondta Vitézy Dávid az önkormányzati választás lezárása előtt nem sokkal, hétfő hajnali 2 óra előtt tíz perccel tartott sajtótájékoztatóján.

A szavazatok feldolgozása közben még ha szűkösen is, de szinte végig vezetett Vitézy Dávid, ám a finisben 0,3-0,5 százalékpontos különbséggel Karácsony Gergely átvette a vezetést. Ekkor Karácsony mindössze 19 szavazattal előzte meg riválisát. Hajnali 4 óra után végül 100 százalékos feldolgozottságnál 324 szavazattal Karácsony Gergely lett a befutó.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a főpolgármester-választáson 806 142 szavazólapot dobtak be az urnákba. Ezek közül meglehetősen magas, 24 589 volt az érvénytelen szavazatok száma (3,05 százalék). Ebben szerepet játszhatott az, hogy a pénteken visszalépő Szentkirályi Alexandra nevét a szavazókörökben húzták át egyenként, és ha valaki ennek ellenére mégis őt ikszelte be, az érvénytelennek minősült.

A választási eljárásról szóló törvény szerint Vitézy kifogást a választásra irányadó jogszabály, illetve a választás és a választási eljárás alapelveinek megsértése miatt nyújthat be konkrét választási iroda konkrét tevékenységével kapcsolatban, vagy konkrét szavazatszámláló bizottság konkrét tevékenysége és döntése ellen.

A választási bizottságnak a jogszabály szerint a benyújtott kifogást érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítania, ha az nem tartalmazza a jogszabálysértés megjelölését, a jogszabálysértés bizonyítékait. Tehát ha Vitézy Dávid újraszámlálást akar, meg kell jelölnie, hol, melyik körzetben pontosan milyen törvénysértésről tud, és csatolnia kell az ehhez tartozó bizonyítékait is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!