Karácsony Gergely nyert Budapesten, Vitézy Dávid újraszámolást kér

2024. június 10. – 07:43

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely, a DK–MSZP–Párbeszéd és a Momentum jelöltje nyerte a főpolgármester-választást.

100 százalékos feldolgozottságnál így alakult az eredmény:

  • Karácsony Gergely: 47,53 százalék (371 467 szavazat),
  • Vitézy Dávid: 47,49 százalék (371 143 szavazat),
  • Grundtner András: 4,98 százalék (38 943 szavazat).

Ez tehát azt jelenti, hogy Karácsony 324 szavazattal nyert a főpolgármester-választáson, írja a Telex. Az érvényes szavazatok mellett 24 589 érvénytelen szavazat is volt. Pont emiatt Vitézy Dávid már a végső eredmény előtt azt mondta, újraszámolás lesz.

A főpolgármesterségért folytatott harc egészen péntek reggelig lefutottnak tűnt, minden felmérés Karácsonyt hozta a választás esélyesének, Vitézy Dávid és Szentkirályi Alexandra a második helyért versenyeztek. Két nappal a választás előtt azonban a Fidesz–KDNP jelöltje visszalépett a jelöltségtől, és arra kérte választóit: szavazzanak Vitézy Dávidra, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért jelöltjére. A Fidesz lépésével kétszereplős és sokkal kiszámíthatatlanabb lett a főpolgármesteri székért folyó küzdelem.

„Vitézy a Fidesz jelöltje, Szentkirályi vissza fog lépni” – mondta Karácsony Gergely, miután márciusban Vitézy Dávid bejelentette indulását; a főpolgármester végig azt állította, hogy a Fidesz–KDNP-nek két jelöltje van. A visszalépéssel kapcsolatos híreket Szentkirályi végig tagadta, azokat nem tartotta reálisnak, végül a választás előtt két nappal mégis beálltak Vitézy Dávid mögé.

Karácsony Gergelyt először 2019-ben választották a budapestiek főpolgármesternek. Öt évvel ezelőtt öt ellenzéki párt közös jelöltje volt, a fővárost kilenc éve vezető Tarlós Istvánnal nézett szembe. Karácsony 2019-es győzelme meglepetésnek számított, mivel a kutatások jelentős része szoros eredményt vagy Tarlós-győzelmet jósolt, de az ellenzék jelöltje a szavazatok több mint 50 százalékával nyert, hat százalékkal maga mögé utasítva ezzel a Fidesz–KDNP jelöltjét.

Milyen indokkal kérhet újraszámlálást Vitézy?

„Az érvénytelen szavazatok kirívóan nagy száma miatt arra számítok, hogy ma még eredményt hirdetni a főpolgármester-választáson nem lehet, szinte biztosan újraszámlálásra lesz szükség” – mondta Vitézy Dávid az önkormányzati választás lezárása előtt nem sokkal, hétfő hajnali 2 óra előtt tíz perccel tartott sajtótájékoztatóján.

A szavazatok feldolgozása közben még ha szűkösen is, de szinte végig vezetett Vitézy Dávid, ám a finisben 0,3-0,5 százalékpontos különbséggel Karácsony Gergely átvette a vezetést. Ekkor Karácsony mindössze 19 szavazattal előzte meg riválisát. Hajnali 4 óra után végül 100 százalékos feldolgozottságnál 324 szavazattal Karácsony Gergely lett a befutó.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a főpolgármester-választáson 806 142 szavazólapot dobtak be az urnákba. Ezek közül meglehetősen magas, 24 589 volt az érvénytelen szavazatok száma (3,05 százalék). Ebben szerepet játszhatott az, hogy a pénteken visszalépő Szentkirályi Alexandra nevét a szavazókörökben húzták át egyenként, és ha valaki ennek ellenére mégis őt ikszelte be, az érvénytelennek minősült.

A választási eljárásról szóló törvény szerint Vitézy kifogást a választásra irányadó jogszabály, illetve a választás és a választási eljárás alapelveinek megsértése miatt nyújthat be konkrét választási iroda konkrét tevékenységével kapcsolatban, vagy konkrét szavazatszámláló bizottság konkrét tevékenysége és döntése ellen.

A választási bizottságnak a jogszabály szerint a benyújtott kifogást érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítania, ha az nem tartalmazza a jogszabálysértés megjelölését, a jogszabálysértés bizonyítékait. Tehát ha Vitézy Dávid újraszámlálást akar, meg kell jelölnie, hol, melyik körzetben pontosan milyen törvénysértésről tud, és csatolnia kell az ehhez tartozó bizonyítékait is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!