EP- és helyhatósági választások: nyertesek és vesztesek Romániától Brüsszelig egy kis magyarországi megállóval

2024. június 10. – 12:47

EP- és helyhatósági választások: nyertesek és vesztesek Romániától Brüsszelig egy kis magyarországi megállóval
A PSD eredményváró utáni sajtótájékoztatója Bukarestben, 2024. jún. 9-én – Fotó: George Calin / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Emmanuel Macron és Olaf Scholz egyértelműen elbukta az EP-választásokat, Macron fel is oszlatta a nemzetgyűlést, Scholzon is egyre erősebb a nyomás, hogy mondjon le. Győztesen került ki a megmérettetésből Giorgia Meloni és Marine le Pen, de nem teljesített jól Orbán Viktor és a romániai AUR sem tarolt. A román kormánykoalíció látszólag remekül szerepelt, de mire lesz ez elég az elnökválasztások esetében? Még nincsenek végleges eredmények, de a meglévő mozaikokból megpróbáltunk egy nagyképet összerakni Romániáról, Magyarországról és az EU-ról.

Romániai választások: izmos koalíció, gyengécske AUR, jól teljesítő RMDSZ

Romániában a vasárnapi választásokon 9 445 697 ember, azaz a szavazásra jogosultak 52,4%-a vett részt, egy kisebb rekordnak számít ez, főként ami az EP-választásokat illeti. A diaszpórában mintegy 200 000 ember adta le szavazatát az eddig elérhető adatok alapján. A részvételi arány növekedése azt mutatja, hogy a romániai választók nagy részének egyre fontosabb az EU és az uniós politikai folyamatok.

A CURS-Avangarde exit-poll eredményei alapján a PSD-PNL szövetség győzelme elsöprő, valami olyasmi, mint amire Orbán Viktor azt mondta volna, hogy „még a holdról is látszik”: a szavazatok 54%-át szerezte meg a most már tandemben kormányzó, de korábban egymás ellen harcoló párt. A közös eredmény nagyon jól mutat, de a végleges eredmények elemzése majd rávilágít arra, hogy ki profitált igazából ebből az összebútorozásból. A regáti félhold nagyon bepirosodott, és a liberálisok felszorultak Erdélybe, ahol az RMDSZ-szel kénytelenek osztozkodni a megyéken. A helyhatósági választások viszont megágyaztak az elnöki és parlamenti választásoknak is, tehát ahol most kiszorította a megye éléről a PSD a PNL-t, ott várhatóan a következő két választási eredmény sem lesz jobb.

Az előzetes eredmények alapján a PSD 30%-ot szerzett, ez a siker azonban nem biztos, hogy elegendő lesz Marcel Ciolacu számára az elnökjelöltséghez. Romániában ugyanis egyértelműen az a párt van helyzetben, amelyik az államfőt adja. Ezért sikerült az elmúlt öt évben a nemzeti liberálisoknak mindenkit úgy táncoltatni, ahogy ők fújták. A PNL 28%-os eredménye aránylag jónak is nevezhető, hiszen egy adott pillanatban úgy tűnt, hogy a párt szabadesésben van, és az AUR kielőzi. Ez nem következett be, úgy most mindent beleadhatnak elnökjelöltjük, Nicolae Ciucă kampányának a felépítésébe.

Nicușor Dan ünnepel az eredményvárón, 2024. június 9-én – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos
Nicușor Dan ünnepel az eredményvárón, 2024. június 9-én – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Bukarestben Nicușor Dan független jelölt jelentős győzelmet aratott, 44%-ot érve el, miközben a PSD és PNL jelöltjei, Gabriela Firea és Sebastian Burduja, alulteljesítettek. Az USR, PMP és FD alkotta Egyesült Jobboldal Szövetsége (ADU), aki Dant támogatta, a fővárosi tanács választásait is megnyerte 30%-kal. Ez az eredmény azt mutatja, hogy Bukarestben a választók elutasították a mainstream politikai pártok jelöltjeit, és inkább a független és új politikai erők felé fordultak. Persze ennek megvan a fonákja is, hiszen az 5. kerületi választásokat a hírhedt Piedone fia húzta be, így apáról fiúra hagyományozódik a kerületi polgármesterség.

Cikkünk korábbi verziójában címben azt írtuk, hogy billegő RMDSZ, hisz maga a szövetség sem tudta, hogy az exit pollban meghirdetett 5 százalék merre fog kerekedni. A billegésből végül az lett, hogy az RMDSZ az elmúlt 20 év legjobb eredményét produkálta, 566 ezer szavazatott gyűjtött be, ami 6 százalék fölé repítette a pártot. Emellett helyhatósági szinten is sikeresen szerepeltek, Marosvásárhelyen Soós Zoltán RMDSZ-es polgármester megtartotta pozícióját, Szatmárnémetiben is újrázott Kereskényi, a székelyföldi megyeszékhelyek polgármesterei Antal és Korodi probléma nélkül nyertek. Az RMDSZ-nek sikerült megőriznie négy megyei tanácsosi pozícióját is, ami egyértelműen fontos a helyi beágyazódás és befolyás megőrzése szempontjából.

Az AUR 12%-ot szerzett az önkormányzati és 14%-ot az EP-választásokon, ezzel – annak ellenére, hogy a vártnál jóval gyengébb eredményt ért el – Románia harmadik legerősebb politikai erejévé vált. A jobboldali szuverenista párt azonban jóval nagyobb áttörést remélt, de úgy tűnik, hogy az SOS-nek sikerült megtépáznia a választói rétegét. Az Egyesült Jobboldal annak ellenére, hogy behúzta a bukaresti és temesvári polgármesteri választásokat, országos szinten csak 11%-ot ért el az EP-választásokon és 12%-ot az önkormányzatiakon, ami csalódást keltő eredmény, tekintve a kitűzött 20%-os célt.

Összefoglalva, a választások eredményei vegyes képet mutatnak: a PSD-PNL koalíció erősödése, Nicușor Dan jelentős győzelme Bukarestben, az RMDSZ stabil szereplése, és az AUR mérsékelt előretörése mind különböző következtetések levonását teszik lehetővé. Az eredmények azt is jelzik, hogy a politikai paletta továbbra is változatos, és a választók különböző irányokban keresnek megoldásokat és képviseletet.

Az AUR eredményvárója Bukarestben, 2024. június 9-én – Fotó: Daniel Mihailescu / AFP
Az AUR eredményvárója Bukarestben, 2024. június 9-én – Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Magyarországi választások: látványos eredményt ért a Tisza Párt

A Fidesz ugyan 44,61%-ot ért el az EP-választásokon, de a Tisza Párt meglepő, közel 30%-os eredménye miatt Orbán Viktor pártja most először szembesült egy komoly ellenféllel. A Tisza Párt sikere különösen fontos, mivel nem szövetségben, hanem önállóan érte ezt el, ami azt jelzi, hogy a magyarországi szavazók egyaránt beintettek a kormánypártnak és az ellenzéknek is.

A budapesti közgyűlés választásán is a Fidesz és a Tisza Párt szinte fej-fej mellett végzett, 28% és 27%-kal, ami azt mutatja, hogy a Fidesz korábbi dominanciája csökkent. Ez 10-10 fideszes és tiszás képviselőt jelent Budapest vezetésében, és még 12-t a többi párttól összesen. Vagyis a Tisza megkerülhetetlen tényező lesz a következő öt évben a budapesti politikában.

Orbán Viktor reakciója is árulkodó volt: rövid, visszafogott értékelést adott, amelyben inkább a kisebb sikerekre fókuszált. Ez a reakció arra utalhat, hogy a Fidesz vezetése is felismerte a helyzet súlyosságát. Ami a Fidesz számára igazán ijesztő lehet, hogy Magyar Péterék mindezt valódi hátország, pártszervezet, Kubatov-lista, saját média, óriásplakátok, Facebook-hirdetések nélkül, kizárólag lelkesedésből csinálták meg.

Az eddigi ellenzéki pártok gyengén szerepeltek, ami arra utal, hogy a DK, a Momentum továbbra is töredezettek és képtelenek hatékonyan kihasználni a kormány hibáit, ami komoly kihívást jelent számukra a jövőbeni építkezéshez.

Orbán Viktor a Fidesz vezető politikusainak társaságábana tart eredményértékelő beszédet 2024. június 10-én – Fotó: Kurucz Árpád / Anadolu / AFP
Orbán Viktor a Fidesz vezető politikusainak társaságábana tart eredményértékelő beszédet 2024. június 10-én – Fotó: Kurucz Árpád / Anadolu / AFP

Európai választások: jobboldali erősödés vagy stagnálás?

Az európai választások eredményei vegyes képet mutatnak, de néhány általános trend megfigyelhető. Németországban a CDU/CSU 30%-kal nyerte meg a választásokat, míg a szélsőjobboldali AfD 16%-kal a második legnagyobb erővé vált. Az új baloldali Wagenknecht-párt is jelentős eredményt ért el, különösen Kelet-Németországban, ahol az elégedetlenség nagyobb mértékű.

Ausztriában a szélsőjobboldali FPÖ 25,5%-kal nyert, de szorosan követte őket az ÖVP 24,7%-kal. A szociáldemokrata SPÖ 23,3%-kal a harmadik helyen végzett, ami szoros versenyt eredményezett. Ez az eredmény azt mutatja, hogy Ausztriában a politikai erők közötti verseny továbbra is éles, és a szélsőjobboldali pártok jelentős támogatottsággal bírnak.

Szlovákiában a balpopulista Smer 25%-ot ért el, de a Progresszív Szlovákia 28%-kal nyert, ami jelzi a nyugatos irányvonal erősödését. A szlovák választások eredményei arra utalnak, hogy a választók egy része elutasítja a populista és szuverenista politikát, és inkább a progresszív és liberális irányvonal felé fordul.

Franciaországban Emmanuel Macron vereséget szenvedett Marine Le Pen pártjától, ami előrehozott választásokhoz vezetett. Olaszországban Giorgia Meloni pártja, a Fratelli d'Italia, 26-30% közötti eredményt ért el, megszilárdítva pozícióját. Hollandiában Geert Wilders pártja a második helyen végzett.

Lengyelországban a jobboldali-liberális Polgári Koalíció (PO) 37,4%-kal nyerte meg a választásokat, míg a szociálkonzervatív PiS 35,7%-ot ért el. Ez az eredmény a kétpártrendszer visszatérését jelzi, de a kormánypárti koalíciós partnerek, mint a Harmadik Út és a Lewica, gyengén szerepeltek. A szélsőjobboldali Konföderáció viszont 11,8%-os eredménnyel erősödött, ami a jobboldali populista erők térnyerését mutatja.

Az AFD politikusai ünneplik a németországi választások eredményeit Berlinben, 2024. június 9-én – Fotó: Annegret Hilse / Reuters
Az AFD politikusai ünneplik a németországi választások eredményeit Berlinben, 2024. június 9-én – Fotó: Annegret Hilse / Reuters

Az EP-választások nyertesei és vesztesei

Az Európai Parlament összetétele változik, de a centrista erők valószínűleg megtartják a többséget. Az Európai Néppárt (PPE), a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D), valamint a Renew Europe és a Zöldek együttesen a helyek körülbelül 64,1%-át fogják birtokolni, ami csökkenést jelent az előző ciklushoz képest, de továbbra is stabil többséget biztosít. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valószínűleg megőrzi pozícióját, mivel a PPE és más centrista pártok támogatják.

Az EP-választások valóban elhozták a jobboldali populista pártok erősödését különösen Németországban, Franciaországban és Ausztriában. Az AfD és a Marine Le Pen vezette párt jelentős nyeresége azt mutatja, hogy az európai választók egy része elégedetlen a jelenlegi politikai irányvonalakkal. Azonban a pro-európai pártcsaládok, a PPE és az S&D valószínűleg továbbra is meghatározó szerepet játszanak az Európai Parlamentben.

Az európai szélsőjobb nem egységes és a nemzeti prioritások különbözősége továbbra is akadályt jelenthet egy közös stratégia kidolgozásában. A zöld és környezetvédelmi szabályozások elleni kampányuk azonban egyre több támogatót vonz, különösen a mezőgazdasági szektorban és a környezetvédelmi szabályozásokkal szemben álló választók körében. Ahhoz, hogy befolyásolni tudják az uniós politikát, a szélsőjobboldali formációknak EU-szerte össze kell fogniuk, hogy nagyobb hatalomra tegyenek szert – mondják a politikai elemzők. Ez pedig kihívást jelent, mivel erős nézeteltérések vannak közöttük, például abban, hogy az EU-nak mennyire kellene támogatnia Ukrajnát Oroszországgal szemben.

Emberek gyülekeznek a Place de Republique téren az európai parlamenti választások eredményeit követően, Párizsban – Fotó: Abdul Saboor / Reuters
Emberek gyülekeznek a Place de Republique téren az európai parlamenti választások eredményeit követően, Párizsban – Fotó: Abdul Saboor / Reuters

Egy olyan kérdés, amely minden uniós polgár életét érinti, és amelyet a jobboldal már befolyásolt, az a környezetvédelmi reform. Ez egy olyan prioritás, amely az EU-nak sok milliárd eurójába kerül, mivel a blokk célja, hogy világelső legyen az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A mezőgazdasági lobbi azonban sikeresen meghekkelte ezt a törekvést és tízezrek mentek ki az utcáka Európa-szerte az igazságtalannak és erőszakosnak minősített környezetvédelmi szabályok miatt.

Az európai kemény jobboldal felismerte a lehetőséget és teljes mértékben kihasználta az elégedetlenséget, hogy az emberek hangjaként tüntesse fel magát, és szembeszálljon a brüsszeli és nemzeti kormányok „távoli elitjével”. Az eredmény: ennek a nyomásnak a hatására számos uniós környezetvédelmi szabályozást csökkentettek vagy helyeztek hatályon kívül, köztük a növényvédőszerekre vonatkozó szabályokat.

A zöldellenes nyomás miatt a 2019-es erős szereplés után a Zöldek Németországban erősen visszaestek, 21 mandátumról 12 körülire csökkentek. Franciaországban alig tudtak mandátumot szerezni, és Portugáliában is veszítettek. Összességében mintegy 20 mandátummal kevesebbel számolhatnak az új ciklusban, ami jelentős érvágás. A párt egyik vezető jelöltje, Bas Eickhout holland EP-képviselő azt mondta, hogy a Zöldek megpróbálnak majd „konstruktív” szerepet játszani a következő Európai Bizottság támogatásáról szóló tárgyalásokon, vagyis ha Ursula von der Leyen érdekelt abban, hogy tárgyaljon velük.

Nemcsak a szélsőjobboldal kampányolt ezzel, hanem egyre több jobbközépen szituálódó politikus utánozta le a szélsőjobboldal nyelvezetét olyan égető kérdésekben, mint a migráció és a környezetvédelem, a szuverenizmus, hogy megőrizze támogatóit. Ezt tette az RMDSZ is, hogy visszakanyarodjunk körképünk elejéhez, kérdés, meghozza-e ténylegesen az RMDSZ-nek a hőn áhított 5 százalékot a Brüsszel-ellenes kampány, illetve, ha meghozza, mihez kezdenek vele egy olyan EP-ben, ahol egyre nagyobb teret töltenek ki a szélsőséges csoportosulások.

Hétfőn este 20 órától élőben elemezzük ki a választási eredményeket a Transtelex Facebook-oldalán, ahol hozzászólásokban várjuk a hallgatók kérdéseit is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!