A PSD 11, a PNL 8, az AUR 5, míg az USR 2 mandátumot szerezhet az EP-ben

2024. június 10. – 19:57

Másolás

Vágólapra másolva

A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) és az Európai Néppártnak (EPP) is 11-11 romániai képviselője lesz az új összetételű Európai Parlamentben, az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) frakcióban két, a Zöldek táborában egy romániai EP-képviselő kap helyet – derül ki az EP legfrissebb mandátumbecsléséből, amit az Agerpres szemlézett.

A Központi Választási Iroda (BEC) legfrissebb jelentésére alapozó becslés szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotta szövetségé lesz a Romániának járó EP-képviselői mandátumok kétharmada.

Az S&D frakciónak 11 román tagja lesz, valamennyien a PSD EP-képviselői. Az Európai Néppártnak szintén 11 romániai tagja lesz, közülük nyolc képviselőt a PNL, egyet a Népi Mozgalom Párt (PMP), kettőt az RMDSZ színeiben választottak meg.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) két EP-képviselője a Renew Europe frakcióban kap helyet, és a Zöldek csoportjában is lesz egy román EP-képviselő a függetlenként induló Nicolae Ştefănuţă személyében.

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és az SOS Románia öt, illetve két mandátumot szerzett a vasárnapi EP-választáson, őket azonban egyelőre a Más képviselők közé sorolják a becslésben, mivel a leköszönő parlament egyik képviselőcsoportjához sem tartoztak.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjának is lesz egy romániai tagja, az ezúttal az AUR listavezetőjeként mandátumot szerzett Crtistian Terheş ugyanis ennek a frakciónak volt a tagja eddig.

A hétfő délután közölt – a tagállami előzetes vagy végleges eredményeken alapuló – becslés szerint az EPP 186, az S&D 134, a Renew 79, az ECR 73, az Identitás és Demokrácia képviselőcsoport 58, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoport 53 mandátumot szerzett a 720 fős parlamentben. A Baloldalnak 36 hely jutna, független képviselőből 44 lehet, az egyik frakcióhoz sem tartozók száma pedig 55-re tehető a legfrissebb mandátumbecslés szerint.

Az AEP legfrissebb jelentése szerint az országban a PNL-PSD koalíció a szavazatok 49,3 százalékát szerezte meg, az AUR 14,9 százalékát, az ADU 8,4 százalékát, az RMDSZ 6,6 százalékát, míg az SOS Románia a 4,8 százalékát. A diaszpórában leadott szavazatokkal pedig meglesz az SOS Romániának is az 5 százalék, hiszen a külföldön leadott szavazatok 13,5 százaléka az övék.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!