A PSD 11, a PNL 8, az AUR 5, míg az USR 2 mandátumot szerezhet az EP-ben

2024. június 10. – 19:57

Másolás

Vágólapra másolva

A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) és az Európai Néppártnak (EPP) is 11-11 romániai képviselője lesz az új összetételű Európai Parlamentben, az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) frakcióban két, a Zöldek táborában egy romániai EP-képviselő kap helyet – derül ki az EP legfrissebb mandátumbecsléséből, amit az Agerpres szemlézett.

A Központi Választási Iroda (BEC) legfrissebb jelentésére alapozó becslés szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotta szövetségé lesz a Romániának járó EP-képviselői mandátumok kétharmada.

Az S&D frakciónak 11 román tagja lesz, valamennyien a PSD EP-képviselői. Az Európai Néppártnak szintén 11 romániai tagja lesz, közülük nyolc képviselőt a PNL, egyet a Népi Mozgalom Párt (PMP), kettőt az RMDSZ színeiben választottak meg.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) két EP-képviselője a Renew Europe frakcióban kap helyet, és a Zöldek csoportjában is lesz egy román EP-képviselő a függetlenként induló Nicolae Ştefănuţă személyében.

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és az SOS Románia öt, illetve két mandátumot szerzett a vasárnapi EP-választáson, őket azonban egyelőre a Más képviselők közé sorolják a becslésben, mivel a leköszönő parlament egyik képviselőcsoportjához sem tartoztak.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjának is lesz egy romániai tagja, az ezúttal az AUR listavezetőjeként mandátumot szerzett Crtistian Terheş ugyanis ennek a frakciónak volt a tagja eddig.

A hétfő délután közölt – a tagállami előzetes vagy végleges eredményeken alapuló – becslés szerint az EPP 186, az S&D 134, a Renew 79, az ECR 73, az Identitás és Demokrácia képviselőcsoport 58, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoport 53 mandátumot szerzett a 720 fős parlamentben. A Baloldalnak 36 hely jutna, független képviselőből 44 lehet, az egyik frakcióhoz sem tartozók száma pedig 55-re tehető a legfrissebb mandátumbecslés szerint.

Az AEP legfrissebb jelentése szerint az országban a PNL-PSD koalíció a szavazatok 49,3 százalékát szerezte meg, az AUR 14,9 százalékát, az ADU 8,4 százalékát, az RMDSZ 6,6 százalékát, míg az SOS Románia a 4,8 százalékát. A diaszpórában leadott szavazatokkal pedig meglesz az SOS Romániának is az 5 százalék, hiszen a külföldön leadott szavazatok 13,5 százaléka az övék.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!