George Simiont azzal gyanúsítják, hogy Șoșoacă férjét hamis aláírásokkal segítette, hogy indulhasson az EP-választáson

2024. június 5. – 13:50

Másolás

Vágólapra másolva

Nyomozás folyik George Simion ellen, mert azzal gyanúsítják, hogy aláírás-hamisításra bujtott fel annak érdekében, hogy Silvestru Șoșoacă független európai parlamenti képviselőjelöltként elindulhasson a választáson, írja a G4Media.

A szélsőséges AUR párt vezetőjét ugyan nem említi név szerint a főügyészség közeleményében, a G4Media forrásai szerint viszont egyértelmű, hogy a nyomozás célkeresztjében George Simion pártelnök áll. Simion meghallgatása ugyanezen források szerint szerdán várható.

Korábban Silvestru Șoșoacăt rendőrök vitték el otthonából, és a főügyészségre szállították meghallgatásra.

„2024 áprilisában egy parlamenti párt vezetője, parlamenti képviselő közvetlenül és közvetítőkön keresztül arra ösztönözte a politikai párt több tagját és a román parlament több, a politikai párton belül munkát végző alkalmazottját, hogy folytassák le a 2024. június 9-i európai parlamenti választásokon való induláshoz szükséges több ezer támogatói lista meghamisítását egy független jelölt számára” – olvasható a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék ügyészségének közleményében.

Ebben az összefüggésben „2024. április 9-én a szóban forgó képviselő közvetlenül és megbízható személyeken keresztül több tucat ember sürgős mozgósítását kérte a politikai párt székhelyére, hogy a független jelölés benyújtásához szükséges támogatói listákat kitöltsék, a listákra állampolgárok valós adatait beírva, amelyeket a párt tagjai által korábban kitöltött más támogatói listákról másoltak le, majd az említett személyek aláírását meghamisítva”.

A kezdeményezés eredményeként 2024. április 9-én mintegy 50 személy gyűlt össze a párt székhelyén, akik közül néhányan ott maradtak éjszakára, és a tevékenység 2024. április 10-én egész nap folytatódott, írja a portál az ügyészség közelménye alapján.

A listák meghamisítása során az azonosító adatokra szolgáló helyekre létező személyek adatait vezették be, majd meghamisították az aláírásukat. Ugyanakkor, tekintettel arra, hogy a hamisított aláírások nem voltak elegendőek a független jelölés benyújtásához, lefénymásolták a korábban hamisított listákat, hogy elérjék a 100 000-es támogatói küszöböt – állítja az ügyészség.

Silvestru Șoșoacă aztután döntötte el, hogy elindul függetlenként az EP-választáson, miután nyilvánosan is összeveveszett pártelnök és EP-listavezető feleségével. Diana Șoșoacă az SOS Románia Párt listáját vezeti, és vélhetően nem előnyös számára, hogy a férje is versenybe száll, akinek a vezetékneve ráadásul egyezik az övével. Diana Șoșoacă egyébként emellett Bukarest főpolgármesteri tisztségéért is ringbe szállt.

George Simion, miután a gyanúsításának ügye nyilvánosságra került, a Facebook-oldalán a következő üzenettel reagált: „Figyelem: le akarják törölni az AUR-t a választási listákról! A rendszer elkeseredettsége a maximumon van!”

„Elkezdődött!!! Tucatnyi közeli barátomat és a kampánycsapatom tagjait idézik be tanúként a mai napon és a következő napokon, és kérik, hogy nyilatkozzanak rólam!” – tette hozzá Simion egy kommentben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!