Orbán Viktor Trianonról sem tudott Brüsszel és Soros emlegetése nélkül beszélni

2024. június 4. – 16:27

Orbán Viktor Trianonról sem tudott Brüsszel és Soros emlegetése nélkül beszélni
Orbán Viktor beszédet mond a felújított geszti Tisza-kastély avatásán a nemzeti összetartozás napján, 2024. június 4-én – Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„A Kárpát-medence népeinek akarata egyértelmű: nem akarnak újra feláldozható gyalogok, hadba küldhető vazallusok lenni a birodalmi sakktáblán. Se Brüsszel, se Washington, se Soros György kedvéért” – mondta Orbán Viktor kedden, a nemzeti összetartozás napján, a felújított Tisza-kastély ünnepélyes átadásán.

A miniszterelnök szerint ezt a Kárpát-medencében a legnagyobb lélekszámban élő közösség tagjai, a magyarok mondják ki a leghangosabban, de „tudjuk, hogy a többiek is így gondolják”, írja az MTI.

A magyar kormányfő beszédét a hivatalos Facebook-oldalán élőben is közvetítették, a közönség soraiban ott ült többek között Sulyok Tamás köztársasági elnök, Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége, Nagy János, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezető-helyettese is, aki láthatóan videóra is vette a beszédet.

„104 évvel ezelőtt kegyetlen, irgalmatlan, igazságtalan diktátumot kaptunk a nyakunkba, június 4., a magyar nemzet elleni gyilkossági kísérlet napja” – mondta Orbán. „Ma itt, Geszten összesűrűsödik a történelem” – mondta. Orbán szerint 110 évvel ezelőtt a Kárpát-medence népei a magyarok ellen harcoltak a szuverenitásukért, akkor még mindenki – a csehek, az osztrákok, a szlovákok, a románok, a szerbek és a horvátok is – örömmel várták és éltették a háborút. Szerinte ma, amikor újra háború fenyeget, az itteni népek világosan tudtára adják a nagyhatalmaknak, hogy megtanulták a leckét, és nem akarnak háborút.

A miniszterelnök szerint „egy újabb birodalmi érdek háborúba akar sodorni minket, ám öt nap múlva a lehető legszélesebb nyilvánosság előtt, választásokon mondhatunk nemet erre”.

„Öt nap van a választásokig, most megtehetjük azt, amire 110 éve nem volt lehetőségünk: tisztán, demokratikus keretek között mondhat nemet a háborúra az egész magyarság” – mondta, hozzátéve, hogy a háború sohasem elkerülhetetlen, a háború mindig emberi döntések kérdése, és a fegyverek árnyékában nem nő élet és igazság, csak halál és igazságtalanság.

„Ma arra kell vállalkoznunk, hogy véghez vigyük azt, ami Tisza István miniszterelnök úrnak nem sikerült: hogy megakadályozzuk Magyarország részvételét egy újabb európai háborúban” – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint jobbak erre az esélyeink, mint 110 éve; szuverének vagyunk „és a szuverenitás minden magyar ember saját ügye és joga is”.

Arról, hogy Tisza Istvánt tényleg belenyomták-e az első világháborúba a Telex fact-check cikket írt, ezt itt tudja elolvasni.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Sátoraljaújhelyen mondott beszédet a nemzeti összetartozás napján, azt mondta, a huszadik század adta a „legnehezebb leckét” a magyarsággal kapcsolatban, és a magyaroknak világméretekben gondolkodva kell megőrizniük nemzeti közösségüket. Szerinte a lényeg nem fog változni, továbbra is minden magyar felelős lesz minden magyarért.

Az ünnepség előtt Gulyás Gergely és Csáky Csongor, valamint Csíki Barna főépítész, Szamosvölgyi Péter (Fidesz-KDNP) polgármester és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke elhelyezte a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontot kiegészítő négycsillagos wellness szálloda alapkövét. Az épület a Sátor-hegy oldalán a magyar kormány támogatásával épül meg és várhatóan jövő októberben készül el. Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke köszöntőjében azt mondta, hogy a szövetség táboraiba idén nyáron mintegy 15 ezer diákot és tanárt várnak „itthonról és külhonból egyaránt”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!