Mircea Geoană egyre közelebb áll ahhoz, hogy bejelentse, indul-e az elnökválasztáson

2024. június 3. – 10:07

Másolás

Vágólapra másolva

Mircea Geoană bevallása szerint egyre közelebb áll ahhoz, hogy döntést hozzon a romániai politikába való visszatéréséről – írja az Agerpres.

A NATO idén leköszönő főtitkár-helyettese Botoşani-ba látogatott vasárnap, ahol egyebek mellett arról kérdezték, szándékában áll-e jelöltetni magát az államfőválasztáson. „Egyre közelebb állok ehhez a döntéshez” – válaszolt Geoană. Hozzátette azonban, hogy még vannak kötelezettségei a NATO-nál, amíg még a főtitkár-helyettesi tisztségben van, nem tehet semmiféle döntő lépést, bejelentést.

„A válaszom – amely remélem, hogy bizakodásra ad okot – az, hogy egyre közelebb kerülök ahhoz a pillanathoz, amikor döntést hozok a romániai politikába való esetleges visszatérésemről” – nyomatékosította.

Mircea Geoană reagált Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök egyik korábbi nyilatkozatára is. A kormányfőt arról faggatták pénteken az újságírók, mérlegeli-e a PSD, hogy felajánlja Mircea Geoanának, lépjen be az alakulatba, tekintve, hogy egy friss közvélemény-kutatás eredményei szerint ő nyerné meg az elnökválasztást. A miniszterelnök ironikusan azt válaszolta, „fölösleges választásokat szervezni”, ha a közvélemény-kutatások eredménye a mérvadó.

A NATO főtitkárhelyettese erre reagálva leszögezte, a román állampolgároknak jelenleg egy „másfajta politikai projektre” van szükségük. „Az egyes politikai vezetők által oly gyakran emlegetett közvélemény-kutatások is csak megerősítik, hogy mélyreható változásokra van szükség Romániában” – fogalmazott.

Már jó ideje Mircea Geoană vezete a politikusok bizalmi rangsorát Romániában, a legutóbbi felmérés szerint az emberek 37 százaléka bízik meg benne. A második helyen Emil Boc, Kolozsvár polgármestere következik 36 százalékkal. Utánuk messze lemaradva Victor Ponta jön 25 százalékkal.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!