Felmérés: gyengült az AUR, Mircea Geoană vezeti a bizalmi rangsort, Diana Șoșoacă a második legismertebb politikus

2024. május 29. – 16:41

Másolás

Vágólapra másolva

Mircea Geoană NATO-főtitkárhelyettes vezeti a bizalmi rangsort, 37 százalékkal, őt Emil Boc, Victor Ponta, Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă követi – derül ki az INSCOP felméréséből, ami a News.ro megbízásából készült. Az ismertségi rangsor élén Victor Ponta áll, akiről a megkérdezettek 96,4%-a hallott már, a második helyen pedig Diana Șoșoacă áll (95%).

Bizalmi index

A bizalmi rangsort Mircea Geoană vezeti, a megkérdezettek 37%-a mondta azt, hogy eléggé és nagyon bízik a NATO főtitkárhelyettesében.

  • Őt Emil Boc kolozsvári polgármester (36.3%),
  • Victor Ponta volt miniszterelnök (24,9%),
  • Marcel Ciolacu kormányfő (24%),
  • Nicolae Ciucă, a Nemzeti Liberális Párt elnöke (20%),
  • George Simion Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke (19,8%)
  • és Diana Șoșoacă (18,5%) követi.
  • Dacian Ciolosban, a Reînnoim Proiectul European al României (REPER) vezetőjében 15,8%-a bízik, míg Cătălin Drulă Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökében 9,5%-ban bíznak meg.

Az ismertség nem minden, de fontos

A népszerűségi rangsort Victor Ponta vezeti 96,4%-kal, aki a Pro Románia bukása után elvileg visszavonult a politikától.

  • A második helyen Diana Șoșoacă áll 95%-on, aki az AUR után az SOS Románia pártban találta meg helyét.
  • Nem sokkal tőle elmaradva Marcel Ciolacu (94,2%),
  • Emil Boc (90,9%),
  • Mircea Geoană (89,1%),
  • Dacian Ciolos (84,5%),
  • George Simion (82,8%),
  • Nicolae Ciucă (82,6%)
  • Cătălin Drulă (46,7%) következik.

„Az adatokból kiderül, hogy a bizalmi rangsort két olyan vezető vezeti, aki nem vesz részt közvetlenül az országos politikában, nevezetesen: Mircea Geoană, a NATO főtitkárhelyettese és Emil Boc, Kolozsvár polgármestere. Ők ketten több mint fél éve állnak a rangsor élén, ami egyrészt rávilágít az elégedetlenségre, másrészt arra, hogy a romániai lakosság bizonyos következetességgel azokat a politikai vezetőket részesíti előnyben, akik jelenleg nem vesznek részt közvetlenül az ország irányításában. Másrészt az ellenzéki pártokat vezető politikai vezetők sem tudnak magas bizalmi szintet elérni. Az USR vezetője esetében ez a népszerűség esetében is igaz” – mondja Remus Ștefureac, az INSCOP Research igazgatója.ű

A felmérést az INSCOP Research 2024. május 20. és 25. között végezte CATI-módszerrel (telefonos interjúk), 1100 fős mintamennyiséggel, amely a 18 éves és idősebb romániai nem intézményesített lakosság jelentős szociodemográfiai kategóriáit (nem, életkor, foglalkozás) reprezentálja. A kutatási módszer a kérdőíves interjú. Az adatok maximálisan megengedhető hibája ± 2,95%-os.

A pártok népszerűsége

Az INSCOP egy másik felméréséből, amit szintén a News.ro közölt, az is kiderült, hogy a kormánypártok toronymagasan vezetnek az európai parlamenti választások szavazási szándéka tekintetében:

A Szociáldemokrata Párt és Nemzeti Liberális Párt (PSD-PNL) szövetségérée 43,7%-an voksolnának, míg az RMDSZ idei választásának legfőbb ellenfelére, a szélsőjobboldali AUR-ra a szavazók 17,5%-a szavazna. A Ludovic Orban volt miniszterelnök és Cătălin Drulă vezette Egyesült Jobboldali Szövetség 14,1%-ot érne el.

A helyhatósági választásokon is a kormánypártok vezetnek: a PSD 29%-on, a PNL-27,6%-on, az AUR 14,5%-on, Egyesült Jobboldali Szövetség 12,7%-on állnak.

A mozgósítható szavazók 5,8%-a mondta azt, hogy az RMDSZ tulipánjára ütné a pecsétet.

  • 4,7%-a az SOS Romániára. Nicolae Ștefănuțăra a mozgósított szavazók 2,6%-a szavazna.
  • A Nagy Románia pártra a biztos szavazók 1,7%-a szavazna, a Cioloș féle REPER pártot a szavazók 1,5%-a választaná.

„Az elmúlt hónapban nem figyelhető meg látványos változás az országban élő romániai lakosok szavazási szándékában az európai parlamenti és helyhatósági választásokon, ami valószínűleg a nagyon visszafogott választási kampánynak is köszönhető. Az INSCOP májusi felmérése megerősíti a korábbi főbb következtetéseket: a PSD és a PNL szavazatainak összege a helyhatósági választásokon jelentősen meghaladja a PSD-PNL választási szövetségnek az európai parlamenti választásokon elért eredményét, amely uralja a rangsort.

Az AUR a 20%-os küszöb alá esett, megközelíti a 15%-ot, az AUR és az SOS Románia együttes eredménye 20% körül van.

Az Egyesült Jobboldal Szövetség pedig növekszik, de nagyon lassan” – mondja Remus Ștefureac, az INSCOP Research igazgatója.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!