A világjárványokról szóló globális megállapodásra kell jutni 2025-ig a WHO szerint

2024. június 2. – 14:13

Másolás

Vágólapra másolva

A világjárványokról szóló globális megállapodás megkötéséről szóló tárgyalások 2025-ig, vagy ha lehetséges, már korábban lezárulnak – jelentette be szombaton az Egészségügyi Világszervezet (WHO), írja a G4Media.

A WHO 194 tagállama az elmúlt két évben egy olyan megállapodásról tárgyalt, amelynek célja az országok közötti együttműködés fokozása a világjárványok előtt és alatt.

Mint írják, azt remélték, hogy már ezen a héten sikerül megállapodni, de a tárgyalások megrekedtek a gazdagabb és szegényebb országok közötti mély ellentétek miatt, különösen a vakcinák kérdésében.

Külön megállapodás született azonban a Nemzetközi Egészségügyi Szabályzat (IHR) aktualizálásáról, beleértve a „világjárvány vészhelyzetek” új kategóriájának felvételét, amely a legnagyobb, nemzetközi veszélyt jelentő egészségügyi válsághelyzetekre vonatkozik.

„A mai történelmi jelentőségű döntések a tagállamok közös elkötelezettségét bizonyítják, hogy megvédjék lakosságukat és a világ lakosságát az egészségügyi vészhelyzetek és a jövőbeli világjárványok jelentette kockázatoktól” – mondta Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója.

A Covid-19 járványt követő megállapodás – az első ilyen jellegű megállapodás – célja, hogy a világ összes országát jobban felkészítse a jövőbeli világjárványokra, és eszközöket biztosítson számukra a „hatékony és méltányos válaszadáshoz”, állítja a WHO.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!