Hiába telepítettek jégkármérséklő rendszert, pusztított a jégeső Szatmár megyében

2024. június 2. – 11:13

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentős károkat okozott a szombat esti jégeső több Szatmár megyei településen. A szatmar.ro beszámolója szerint elsősorban Nagykároly környéki községekben, Piskolton, Domahidán és Csengerbagoson verte el a termést a jég.

Ezután többekben felmerült a kérdés, hogy miért nem előzte meg a pusztítást az a jégkármérséklő rendszer, amit a Szatmár Megyi Tanács a magyarországi Országos Meteorológiai Szolgálattal közösen telepített. A 40 egységből álló, Szatmár megye teljes területét lefedő talajgenerátor-rendszer a megyei önkormányzat szerint elvileg idén tavasztól működik.

A létesítmények célja a jégkárok mérséklése. A talajgenerátorokból a meteorólogiai jelentésekhez igazodva veszély esetén ezüst-jodid áramlik ki, mely felszáll, és elvileg akadályozza a felhők szintjén a jégdarabok kialakulását.

A projekt összeköltségvetése meghaladja az 1,5 millió eurót, melyet nagyobbrészt uniós forrásokból álltak.

A Szatmár Megyei Tanács a tegnapi jégveréssel kapcsolatban annyit közölt a sajtóval, hogy a rendszert átadták a mezőgazdasági minisztériumnak, így nem őket kell kérdezni arról, hogy miért nem végezte el a dolgát.

„A Szatmár Megyei Tanács egy jégeső-elhárító rendszert hozott létre, amely 40 földi generátorból áll, és amelyeket Szatmár megye területén 40 ponton helyeztek el. A projekt megvalósítása után, tavaly év végén, az egész hálózatot átadták a Mezőgazdasági Minisztérium alá tartozó Országos Jégeső-elhárító Rendszer Kezelő Hatóságának. Ez az intézmény felelős most az egész jégeső-elhárító földi generátorhálózat kezeléséért, a Szatmár Megyei Tanácsnak nincs ilyen hatásköre” – írta közleményében a megyei önkormányzat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!