A románok több mint fele optimista az ország jövőjével kapcsolatban

2024. május 31. – 15:57

Másolás

Vágólapra másolva

A News.ro megbízásából készült INSCOP felmérés szerint a románok 51,8%-a úgy véli, hogy a jövő Romániája, amelyet a mai gyerekek vezetnek majd, jobb lesz. Ezzel szemben mindössze 29,1% gondolja úgy, hogy rosszabb lesz, míg 15,2% szerint ugyanolyan marad. A megkérdezettek 4%-a nem tudott vagy nem akart válaszolni.

A felmérés rávilágít arra, hogy a románok 30,7%-a szerint a kábítószer-kereskedelem és -fogyasztás jelentheti a legnagyobb veszélyt a jelenlegi fiatal generáció jövőjére nézve. Az oktatási rendszer minősége és a nem megfelelő felkészültség szintén jelentős problémaként merül fel, ezt a válaszadók 29,3%-a említette. További aggodalmak közé tartozik a gazdasági helyzet és a jól fizető munkahelyek hiánya, amelyet a megkérdezettek 20,3%-a tart kiemelkedően fontosnak.

A felmérés adatai alapján kiderül, hogy a kábítószer-kereskedelem és -fogyasztás különösen az AUR és a PSD-PNL szavazói, az alacsony vagy közepes végzettségűek, a fizikai munkát végzők, valamint a vidéki lakosok számára jelent kiemelt problémát. Az oktatási rendszer minőségét és a nem megfelelő felkészültséget főként az Egyesült Jobboldal Szövetség szavazói, a 30-44 év közötti személyek, a felsőfokú végzettségűek és a nagyvárosok lakói említik aggasztónak. Az alacsony jövedelműek és az alacsony végzettségűek leggyakrabban a gazdasági helyzetet és a jól fizető munkahelyek hiányát jelölik meg fő problémaként.

Remus Ştefureac, az INSCOP Research igazgatója szerint a jelen pesszimista megítélése ellenére jelentős optimizmus is tapasztalható a román társadalomban, mivel a többség úgy véli, hogy a jövő Romániája, amelyet a mai gyerekek vezetnek majd, jobb lesz. A felmérés adatai szerint a kábítószer-kereskedelem és -fogyasztás, az oktatási rendszer minősége és a gazdasági helyzet a legnagyobb kihívások, amelyek sürgős és hatékony közpolitikai intézkedéseket igényelnek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!