A transzneműekkel szembeni bánásmódról készült útmutató a június 9-i választásokra

2024. május 28. – 15:05

Másolás

Vágólapra másolva

Az Accept Egyesület ajánlásai alapján készült útmutatót küldött a Központi Választási Iroda (BEC) az ország választási irodáinak a transznemű személyekkel szembeni bánsásmódról a június 9-i választásokon – számolt be kedden a szexuális kisebbségek jogait védő szervezet.

A BEC az Accept Egyesület és az ombudsmani hivatal kérésére állította össze a körlevélben szétküldött tájékoztató anyagot.

Az egyesület közleménye szerint az útmutató a választási folyamatban részt vevő valamennyi személynek és szervezetnek szól, és azért van rá szükség, mert a transzneműek esetében a személyazonosító okmányokban szereplő adatok sok esetben nem vagy csak részben felelnek meg a személy külsejének.

'Előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor a keresztnév és a nemre vonatkozó információk eltérnek attól a nemtől, amelyhez tartozónak láttatja magát a transznemű személy. A személyazonosító igazolványon szereplő fényképben is lehetnek eltérések, ami abból adódik, hogy az illető nemváltó terápián vesz részt, ami fokozatosan befolyásolja a fizikai megjelenését' – olvasható a közleményben.

Az Accept emlékeztetett arra, hogy a választójogot az alkotmány szavatolja az ország összes szavazókorú állampolgára számára. A szervezet ezért az útmutatóban arra kéri a választási folyamatban részt vevő személyeket, hogy a magánélethez való joguk védelme érdekében június 9-én bánjanak körültekintően a transzneműekkel, 'kerüljék a kellemetlen helyzeteket vagy más olyan magatartást, amely gyűlöletre és/vagy gyűlölet-bűncselekményekre, például zaklatásra, fizikai és/vagy szóbeli támadásra ösztönözhet'.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!