George Simion szerint úton-útfélen akadályokat gördítenek az AUR elé a kampányban

2024. május 25. – 11:24

Másolás

Vágólapra másolva

Bírálta a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke az elmúlt időszakban készült közvélemény-kutatásokat, amelyek szerinte nem a valóságot tükrözik, inkább „félretájékoztatnak”, írja az Agerpres.

George Simion pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, több olyan közvélemény-kutatás is készült az utóbbi időben, amelyek szerinte „legalább hamisak”, de a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) megrendelésére készült, csütörtökön ismertetett felmérés „minden képzeletet felülmúl”. „E szerint az USR és szövetségesei 35 százalékot, az AUR pedig mindössze 7 százalékot ér el az európai parlamenti választáson. Ez már a fantasztikum határát súrolja, nagyon eltér a valóságtól. A közvélemény-kutatásoknak a valóságot kell tükrözniük, ellenkező esetben csak félretájékoztató felmérések” – fogalmazott.

Az AUR elnöke beszélt arról is, hogy miközben alakulata 33 ezer jelölttel vág neki az összevont választásoknak, a PSD-nek és a PNL-nek együtt több mint 100.000 jelöltje van. Szerinte közigazgatási reformra van szükség, csökkenteni kell a polgármesteri hivatalok, illetve a helyi és a megyei tanácsok számát.

Simion szerint ugyanakkor sok szabálytalanság történt eddig a választási kampányban. Bírálta a körzeti választási irodáknak az AUR-t érintő döntéseit is, szerinte ezeket politikai megrendelésre hozzák meg, amit az is igazol, hogy a Központi Választási Iroda (BEC) rendre felülbírálja a határozatokat.

Hozzátette, hogy a PNL és a PSD az RMDSZ-szel együtt a megyei tanácsok összes hivatalban lévő elnökét és több mint 3000 hivatalban lévő polgármestert tudhat magáénak – írja az Agerpres.

„Nincsenek illúzióink, megértjük, hogy ezeket a választásokat miért összevonva tartották, és a jelenlegi polgármesterek közül sokan hivatalban maradnak, tekintettel arra, hogy a polgármestereket egy fordulóban választják meg. Ez nem demokrácia, ugyanakkor biztosítom tagjainkat és kollégáinkat, hogy legalább kétszer annyi országos eredményt fogunk elérni, mint 2020 decemberében. A közigazgatási reformot végre kell hajtani” – érvelt az AUR vezetője.

Simion utalt arra is, hogy a választási kampány két hete alatt országos szinten „sok szabálytalanság” történt.

„Sok szabálytalanság történt, emlékszem arra, hogy egy PSD-s polgármester autójával elütötte egyik kollégánkat Gorj megyében, amit a rendőrség is bizonyított, a sátraink és választási plakátjaink megrongálására, arra, ahogyan panaszt tettek, ahogyan kérvényezték a kizárásunkat a választási versenyből, vagy a jelszavaink és szimbólumaink eltávolítását ezeken a választásokon, és Mihai Viteazul, Ștefan cel Mare, Avram Iancu ábrázolásainkat is. Ezek a választókerületi választási irodák, ahol a döntések születnek, kimondottan politikai irányítás alatt állnak. Továbbá, amikor bírósághoz fordulunk, mint a Fehér Megyei Választási Iroda esetében, megnyertük az ügyet. A Központi Választási Irodánál is győzelmet arattunk, továbbra is használhatjuk Avram Iancut Fehér megyében és az összes többi megyében” – számolt be az Agerpres az AUR elnökének a sajtótájékoztatójáról.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!