Menhely épül a problémás medvék számára

2024. május 23. – 10:29

Menhely épül a problémás medvék számára
Fotó: a környezetvédelmi minisztérium Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Tegnap kezdődött meg hivatalosan egy olyan központ kialakítása, ahová a problémásnak ítélt medvéket szállítják majd a tervek szerint. A Temes völgyében, Brassó közelében épülő menhely a környezetvédelmi minisztérium szerint 61,18 hektáron terül majd el és 100 egyed befogadására lesz alkalmas. Mint írják, ide olyan medvéket szállítanak majd, akik problémát okoztak a lakott területeken, és „deviáns viselkedésük miatt” az áttelepítésüket nem tartják célravezetőnek.

A „barnamedve gondozására, rehabilitációjára és védelmére szolgáló komplexum”, ahogy a minisztérium közleménye nevezi, a brassói Kronstadt erdészet által kezelt erdőben fog működni. A finanszírozást EU-s projektekből biztosítják, melyekben a Kronstadt erdészet és a környezetvédelmi minisztérium mellett részt vesz a Romsilva és a Marin Drăcea Erdészeti Kutatóintézet is.

A komplexum megvalósításának költségeit 10 millió lejre teszik, ebből mintegy 6,5 millió lejt szánnak az építési munkálatokra. Az összeg 85%-a európai alapokból, 15%-a pedig az állami költségvetésből származik a minisztérium szerint.

„Románia bebizonyította, hogy képes kezelni Európa legnagyobb barnamedve-populációját, és ráadásul biztosítani tudja a feltételeket ennek gyarapodásához. A Kárpátokban 6400-7200 medve él, ami az európai medvepopuláció valamivel több mint 40%-a” – nyialtkozta a munkakezdő eseményen Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter.

A tárca beszámolója szerint már megvásárolták a szükséges eszközöket: egy drónt, két kötélpályát a medvék etetéséhez és egy szállító ketrecet. Folyamatban van az elektromos hálózatra való csatlakozás kialakítása és a telepet körülvevő fémkerítés építése. A komplexumban állatorvosi szakszolgálat is működik majd, és a területet behálózó fotós-videós megfigyelőrendszer is lesz.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!