Menhely épül a problémás medvék számára

2024. május 23. – 10:29

Menhely épül a problémás medvék számára
Fotó: a környezetvédelmi minisztérium Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Tegnap kezdődött meg hivatalosan egy olyan központ kialakítása, ahová a problémásnak ítélt medvéket szállítják majd a tervek szerint. A Temes völgyében, Brassó közelében épülő menhely a környezetvédelmi minisztérium szerint 61,18 hektáron terül majd el és 100 egyed befogadására lesz alkalmas. Mint írják, ide olyan medvéket szállítanak majd, akik problémát okoztak a lakott területeken, és „deviáns viselkedésük miatt” az áttelepítésüket nem tartják célravezetőnek.

A „barnamedve gondozására, rehabilitációjára és védelmére szolgáló komplexum”, ahogy a minisztérium közleménye nevezi, a brassói Kronstadt erdészet által kezelt erdőben fog működni. A finanszírozást EU-s projektekből biztosítják, melyekben a Kronstadt erdészet és a környezetvédelmi minisztérium mellett részt vesz a Romsilva és a Marin Drăcea Erdészeti Kutatóintézet is.

A komplexum megvalósításának költségeit 10 millió lejre teszik, ebből mintegy 6,5 millió lejt szánnak az építési munkálatokra. Az összeg 85%-a európai alapokból, 15%-a pedig az állami költségvetésből származik a minisztérium szerint.

„Románia bebizonyította, hogy képes kezelni Európa legnagyobb barnamedve-populációját, és ráadásul biztosítani tudja a feltételeket ennek gyarapodásához. A Kárpátokban 6400-7200 medve él, ami az európai medvepopuláció valamivel több mint 40%-a” – nyialtkozta a munkakezdő eseményen Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter.

A tárca beszámolója szerint már megvásárolták a szükséges eszközöket: egy drónt, két kötélpályát a medvék etetéséhez és egy szállító ketrecet. Folyamatban van az elektromos hálózatra való csatlakozás kialakítása és a telepet körülvevő fémkerítés építése. A komplexumban állatorvosi szakszolgálat is működik majd, és a területet behálózó fotós-videós megfigyelőrendszer is lesz.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!