Oroszország elektronikai hadviselése Románia keleti részét is érinti

2024. május 20. – 12:30

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország már most is aktív elektronikai hadviselést folytat, többek között Románia keleti részén is. A riasztó információt egy, a román külügyminisztériumnak alárendelt hivatalos intézmény által 2024. május 10-én közzétett jelentés lényegét tartalmazza. A Bukarestben működő Euro-Atlanti Ellenállóképességi Központ május 10-én kiadott jelentése szerint, amelyet a Digi 24 hírportál ismertet, az orosz fegyveres erők fejlett elektronikai hadviselési képességei veszélyeztetik a globális navigációs műholdrendszereket (GNSS), különösen a GPS koordinátákkal dolgozó navigációkat. Az oroszok zavaró- és megtévesztő technikákat alkalmaznak, amelyek károsíthatják a ezeket a navigációkat, és a tevékenységek nemcsak Ukrajnát, hanem a szomszédos NATO-országokat is érintik.

A jelentés részletezi, hogy az orosz hadsereg milyen eszközöket használ ezekhez a támadásokhoz, például a R-330Zh, Borisoglebsk-2 és Zhitel rendszereket. Ezek a képesek megzavarni a GPS jeleket, ami jelentős biztonsági kockázatot jelent a hajózás és a légi közlekedés számára, különösen a Fekete- és Balti-tenger partvidékén. A zavarás miatt fennáll a veszélye, hogy hajók ütközhetnek össze, ami jelentős gazdasági veszteségeket okozhat.

Románia keleti része, különösen Galac, Bákó, Iași és Konstanca térségei érintettek a GPS-jelek zavarásában. A jelentés szerint ezek a területek rendszeresen érintettek ilyen típusú akciókban, a GPSJAM weboldal szerint például 2024. május 3-án ezen romániai területeken tömegesen tapasztaltak navigációs zavarokat.

„Közép- és hosszú távon az Orosz Föderációból érkező elektromágneses interferencia jelentősen destabilizálhatja Románia navigációs rendszereit, különösen Dobrudzsában és Moldovában, ami hatással lehet a repülés és a hajózás biztonságára. A kommunikáció és a tájékozódás megzavarása növelheti a légi és tengeri balesetek kockázatát, akadályozva a szállítási műveleteket és jelentős gazdasági veszteségeket okozva. Az ilyen akciók károsíthatják a távközlési infrastruktúrát is, és alááshatják a nemzetbiztonságot azáltal, hogy érzékeny információkat gyűjtenek és félrevezetik a védelmi rendszereket” – olvasható a jelentésben.

A jelentés idézi Daniel Petrescu tábornokot is, aki hangsúlyozta, hogy az orosz GPS zavarások veszélyeztetik a hajózást a román partvidéken, és hogy ezek a tevékenységek a Fekete-tenger térségét az orosz katonai tevékenységek központjává tették. Emellett más incidenseket is említenek, például 2024 márciusában a brit védelmi miniszter repülőgépe is zavarást tapasztalt Kalinyingrád közelében, illetve a Baltikum tágabb térségében került sor például március 22-től kezdődően egy olyan hosszan tartó jelárnyékolásra, ami mint 63 órán át tartott és 1600 repülőgépet érintett.

A jelentés kitér arra is, hogy az orosz zavarások geopolitikai feszültségeket okozhatnak, és hogy ezek a tevékenységek a Nyugat elleni kémkedésnek és megfélemlítésnek minősülhetnek. A jelentés végén egy román légierő tisztviselő tisztázza, hogy a katonai navigációs rendszerek ellenállóbbak a zavarásokkal szemben, mivel különböző frekvenciákat és redundáns rendszereket használnak, amelyek csökkentik a támadások hatékonyságát.

A GPS-jelek zavarásának aktuális helyzetét mutató térképen jól felismerhetőek a háborús övezetek, ahol a zavarással azon eszközök üzemeltetését akadályozhatják meg, amelyek talán pont a legnagyobb kihívást jelenthetnék: a drónokét vagy a precíziós fegyverekét. A Fekete-tengeren, a Földközi-tenger keleti részén, az északi sarkvidéken és a Közel-Keleten is számos helyen zajlik hasonló jelenség. Ezeket részletesen vizsgálja és követi a Texasi Egyetem Rádiónavigációs Laborja.

A zavarok növekedését 2022 februárja óta lehet észlelni Európában, számolt be a New Scientist is. A Baltikumban 2023 decemberében kezdett nagy mértéket ölteni e folyamat, amikor még az orosz média is beszámolt arról, hogy elektronikai hadviselést érintő hadgyakorlat zajlik Kalinyingrád térségében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!