Szatmár megyei RMDSZ: Az AUR nemzetiségek közötti gyűlöletet szít

2024. május 15. – 11:12

Másolás

Vágólapra másolva

George Simion AUR elnök vasárnapi beszéde nemzetiségek közötti gyűlöletet szít, közölte az RMDSZ Szatmár megyei szervezete az Agerpres-el.

A Szatmár megyei RMDSZ közleménye szerint George Simion az AUR európai parlamenti képviselőjelöltjeinek bemutatását célzó erdődi (Ardud) eseményen „közönséges stílusban támadta a magyar közösséget képviselő szervezetet, a RMDSZ-t és implicite minden romániai magyart”, és a szélsőséges párt elnöke nemzetiségek közötti gyűlöletet szító kijelentéseket tett.

„A politikai ellenségünk ebben a megyében és országos szinten egy förtelmes, soviniszta teremtmény, akit RMDSZ-nek hívnak. Magyar testvéreink honfitársaink, szeretjük őket, és elvárjuk tőlük, hogy lépjenek be az AUR soraiba, ha a konzervatív értékekkel vagy más irányultságú pártokkal azonosulnak. Nem akarjuk a magyar állampolgárok politikai gettósítását, és végül is az RMDSZ a magyar etnikum számára az, ami a PSD és a PNL a román etnikum számára. Ők azok, akik loptak, akik romboltak, akik gúnyt űztek minden román állampolgárból, etnikai hovatartozástól függetlenül” - jelentette ki George Simion.

George Simion az erdődi várban azt is hozzátette: „Együtt kell harcolnunk a nemzetek Európájáért, a keresztény Európáért, egy olyan Európáért, amelyet nem taposnak el, egy olyan Európáért, amely gazdaságilag önfenntartó tud lenni az ellenséggel szemben mindenütt, amíg megértjük, hogy ezen a váron és egész Erdélyben a trikolór és a román zászló lobog és ott is marad. Békét, együttműködést és közös harcot akarunk közös ellenségeink ellen” – mondta az AUR vezetője.

A Szatmár megyei RMDSZ közleménye szerint egy ilyen harcias és gyűlöletkeltő beszédnek, ami a magyarok ellen szól, nincs helye egy multikulturális megyében, ahol románok, magyarok, szlovákok, romák és más nemzeti kisebbségek képviselői békésen élnek együtt és tisztelik egymást.

„Az ilyen elhajlásokat az illetékes hatóságoknak azonnal meg kell állítaniuk és szankcionálniuk kell” – hangsúlyozta a Szatmár megyei RMDSZ.

A szövetség szerint az AUR a Nemzeti Liberális Párt cimborál, mert az AUR a PNL vezetőjét támogatja a megyei tanácselnöki tisztségre.

A politikai alakulat szerint az AUR elnöke, valamint az AUR Szatmár megyei szervezete nyilvánosan kijelentették, hogy támogatják a Szatmár Megyei Tanács elnöki tisztségére pályázó liberális jelöltet, a PNL Szatmár megyei vezetőjét, Adrian Felician Cozma parlamenti képviselőt.

„Cozma képviselő az elmúlt években hasonlóan gyűlölködő hangnemben nyilatkozott a magyar egyházak, civil szervezetek és a hazánkban élő magyar közösség képviselői ellen is. Teljesen egyértelmű, hogy Szatmáron a PNL egyenrangúvá vált az AUR-ral” – tette hozzá az RMDSZ.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!