Megdöbbentő, elítélendő, szélsőséges cselekedet – így reagáltak Románia vezető politikusai arra, hogy rálőttek a szlovák miniszterelnökre

2024. május 15. – 17:20

Megdöbbentő, elítélendő, szélsőséges cselekedet – így reagáltak Románia vezető politikusai arra, hogy rálőttek a szlovák miniszterelnökre
Egy személyt őrizetbe vesznek a Robert Fico szlovák miniszterelnökre leadott lövöldözés után, 2024. május 15-én – Fotó: Radovan Stoklasa / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai politikusok is reagáltak annak a hírére, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnökre többször rálőttek a Pozsonytól 180 kilométerre északkeletre található Handlovában (Nyitrabányán) tartott kormányülés után.

„Megdöbbenéssel értesültünk Robert Fico szlovák miniszterelnök lelövéséről. Teljes és mielőbbi felépülést kívánok neki. Határozottan elítélem az ilyen szélsőséges cselekedeteket, amelyek veszélyeztetik alapvető európai értékeinket” – írta Klaus Iohannis államfő az X közzösségi oldalon.

„Mélységesen megdöbbentettek a Szlovákiából érkező hírek. Őszinte gondolataimat tolmácsolom Robert Fico szlovák miniszterelnöknek.
Az ilyen szélsőséges cselekedeteknek nincs létjogosultsága, és az elkövetőket felelősségre kell vonni” – jelentette ki Marcel Ciolacu kormányfő az X-en.

A szlovák miniszterelnökre helyszíni beszámolók szerint 3-4 lövést adhattak le, a támadás után mentőhelikopterrel vitték kórházba. Fico sérüléseiről és állapotáról egyelőre nem érkezett információ. A tettest elfogták, de kiléte és indokai egyelőre ismeretlenek. Az incidens egyes részeiről már videofelvételek is megjelentek. A történtekről bővebben itt írtunk.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!