Az EU-ból Romániában a legmagasabb a szavazókedv a 30 év alattiak körében

2024. május 14. – 11:46

Másolás

Vágólapra másolva

A 30 év alatti, szavazati joggal rendelkező romániai fiatalok 78 százaléka el szeretne menni szavazni a június 9-i európai parlamenti választásokon, derül ki egy friss, online végzett felmérésből, amelyet az Európai Bizottság tett közzé. Ez az Európai Unió 27 tagállama közül a legmagasabb arány, emeli ki a G4Media.

A szavazókedv európai átlaga a 15 és 30 év közöttiek körében 64 százalékos (egyes európai országokban 16 éves kortól szavazhatnak a fiatalok). Romániát Portugália követi 77 százalékkal, majd Belgium 69 százalékkal.

Máltán (47 százalék), Lettországban (46 százalék) és Luxemburgban (41 százalék) a legalacsonyabb a fiatalok szavazókedve, ugyanakkor Bulgáriában, Lettországban, Luxemburgban, Máltán és Hollandiában 21 és 31 százalék között van azoknak a válaszadóknak az aránya, akik kijelentették, hogy bár jogosultak a szavazásra, nem terveznek urnákhoz járulni.

Érdekes eredmény, hogy szintén Romániában a legmagasabb azoknak a 15 és 30 év közöttieknek az aránya (57 százalék), akik az elmúlt évben aláírtak valamilyen petíciót, tüntetésen vettek részt vagy levelet írtak valamelyik politikusnak. Míg az európai átlag ennél a mutatónál 49 százalékos, a legalacsonyabb arány Cipruson (31 százalék), Luxemburgban (33 százalék) és Svédországban (34 százalék) jött ki.

A közösségi médiában – a fiatalok nagy részének elsődleges tájékozódási platformján – a szélsőséges politikusok a leginkább aktívak, Romániában például George Simion (Románok Egyesüléséért Szövetség – AUR) és Diana Șoșoacă (SOS Románia), de a tendencia más európai országban is megfigyelhető, idézi az ENTR európai újságírói projekt elemzését a G4Media.

A romániai fiatalok körében egyébként a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) a legnépszerűbb párt az IRES közvélemény-kutató felmérése szerint.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!