A munkabérek adóterheinek csökkentéséért tüntettek a szakszervezetek

2024. május 13. – 15:08

Másolás

Vágólapra másolva

Délelőtt 10 órakor kezdődött hétfőn az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) és 29 tagszervezetének tiltakozó megmozdulása a fővárosban. A tüntetők előbb a kormánypalota előtt gyűltek össze, majd dél körül elindultak a gazdasági, a munkaügyi és a pénzügyminisztérium felé, írja az Agerpres.

Dumitru Costin BNS-elnök a Victoria-palota előtt kijelentette, hogy a munkabérek adóterheinek csökkentéséért tüntetnek, mivel a romániai munkavállalókra rendkívül nagy adóterhek nehezednek.

Costin szerint a kormány a választási kampányban mindenfélét ígér, de most azt követelik az ország vezetőitől, hogy mondják el világosan, milyen pénzből szándékoznak például béreket vagy nyugdíjakat emelni, hogyan akarják megvalósítani a fiskális reformot Romániában.

Kifejtette, többek között az állampolgárok által befizetett adókból és illetékekből finanszírozzák a társadalombiztosítási rendszert, tavaly pedig több mint kétmillió olyan foglalkoztatott személyt tartottak számon Romániában, aki nem fizetett hozzájárulást a nyugdíj vagy egészségügyi alapba.

A munkabérek adóterheinek csökkentéséért tüntetnek a szakszervezetek Bukarestben, 2024. május 13-án – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos A munkabérek adóterheinek csökkentéséért tüntetnek a szakszervezetek Bukarestben, 2024. május 13-án – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos
A munkabérek adóterheinek csökkentéséért tüntetnek a szakszervezetek Bukarestben, 2024. május 13-án – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

'Idén, mivel választási év van, mindenfélét ígérgetnek. Például az ingyenes egészségügyi alapellátást. Ha ez megvalósul, akkor mi a különbség azok között, akik fizetik a hozzájárulást, és azok között, akik semmit nem fizetnek? Ezeket a dolgokat szigorúan választási céllal teszik. Mi ennek véget akarunk vetni. Miért választási évben tesszük ezt? Mert ez az egyetlen év, amikor a demokráciában a hatalom megosztott. A hatalom tőlük, akik már négy éve birtokolják, a polgárokhoz kerül. Nagyon fontos, hogy az emberek megértsék, mire szavaznak, hogyan szavaznak, és milyen megoldások készülnek a következő négy évre' – fogalmazott a szakszervezeti elnök.

Véleménye szerint nem lehet hinni az 50 százalékos béremelésről szóló ígéretnek sem, figyelembe véve, hogy Románia államadóssága meghaladta a GDP 50 százalékát, és a pénzügyi törvény értelmében a bérköltségeket be kellene fagyasztani.

A BNS csütörtökön jelentette be, hogy hétfőn tüntetést szerveznek, amelynek mottója 'A munka és a dolgozók tiszteletet érdemelnek! A romániai munkavállalók nem akarnak többé kísérleti nyulak lenni az adóügyi intézkedésekhez!".

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!