A nagykövet szerint 2026-tól, Ciolacu szerint már októbertől utazhatunk vízum nélkül Amerikába

2024. május 13. – 10:23

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu miniszterelnök kijelentette, szilárd meggyőződése, hogy legkésőbb októberben Romániának megszűnik a vízumkötelezettsége az Egyesült Államokkal szemben, és hazánk még ebben az évben belép a schengeni övezetbe a szárazföldi határaival is, írja az Agerpres.

„Szilárd meggyőződésem, hogy még az idén a szárazföldi határainkkal is csatlakozunk a schengeni övezethez. Igen, meg vagyok róla győződve, hogy az idén ez megvalósul” – nyilatkozta a kormányfő az Antena 3 csatornán vasárnap este, rámutatva, hogy mennyire fontos lépés volt a részleges scheneni csatlakozás megvalósítása, a konstancai kikötő stratégiai helyzetének kiteljesedése miatt.

„Mindannyian megértjük most, mit jelent stratégiai szempontból a nyitott konstancai kikötő Románia és az egész Európa számára” – fogalmazott Ciolacu.

Hozzátette: arról is szilárdan meg van győződve, hogy októberben megszűnik a vízumkötelességünk az Egyesült Államokkal szemben.

„Az Egyesült Államokban a fiskális év szeptemberben ér véget. Nekem szilárd meggyőződésem, hogy legkésőbb októberben már nem lesz vízumkötelességünk” – hangsúlyozta a kormányfő.

A Spotmedia beszámolója szerint ugyanakkor Románia washingtoni nagykövete szerint 2025 végétől szűnhet meg a vízumkötelezettség. Andrei Muraru arról is beszélt, hogy ehhez jelentősen csökkenteni kell az elutasítási arányt, és a terrorizmus és a határokon átnyúló bűnözés elleni küzdelemről szóló megállapodásokat kell kötni.

Muraru szerint az elutasítási arány az elmúlt három évben gyorsuló ütemben csökkent, a 2021-es 17%-ról tavaly 8%-ra. Hozzátette, a vízummentességi programban részt nem vevő három uniós tagország közül Romániában a legnagyobb a százalékos csökkenés, megelőzve Ciprust és Bulgáriát.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!