A nagykövet szerint 2026-tól, Ciolacu szerint már októbertől utazhatunk vízum nélkül Amerikába

2024. május 13. – 10:23

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu miniszterelnök kijelentette, szilárd meggyőződése, hogy legkésőbb októberben Romániának megszűnik a vízumkötelezettsége az Egyesült Államokkal szemben, és hazánk még ebben az évben belép a schengeni övezetbe a szárazföldi határaival is, írja az Agerpres.

„Szilárd meggyőződésem, hogy még az idén a szárazföldi határainkkal is csatlakozunk a schengeni övezethez. Igen, meg vagyok róla győződve, hogy az idén ez megvalósul” – nyilatkozta a kormányfő az Antena 3 csatornán vasárnap este, rámutatva, hogy mennyire fontos lépés volt a részleges scheneni csatlakozás megvalósítása, a konstancai kikötő stratégiai helyzetének kiteljesedése miatt.

„Mindannyian megértjük most, mit jelent stratégiai szempontból a nyitott konstancai kikötő Románia és az egész Európa számára” – fogalmazott Ciolacu.

Hozzátette: arról is szilárdan meg van győződve, hogy októberben megszűnik a vízumkötelességünk az Egyesült Államokkal szemben.

„Az Egyesült Államokban a fiskális év szeptemberben ér véget. Nekem szilárd meggyőződésem, hogy legkésőbb októberben már nem lesz vízumkötelességünk” – hangsúlyozta a kormányfő.

A Spotmedia beszámolója szerint ugyanakkor Románia washingtoni nagykövete szerint 2025 végétől szűnhet meg a vízumkötelezettség. Andrei Muraru arról is beszélt, hogy ehhez jelentősen csökkenteni kell az elutasítási arányt, és a terrorizmus és a határokon átnyúló bűnözés elleni küzdelemről szóló megállapodásokat kell kötni.

Muraru szerint az elutasítási arány az elmúlt három évben gyorsuló ütemben csökkent, a 2021-es 17%-ról tavaly 8%-ra. Hozzátette, a vízummentességi programban részt nem vevő három uniós tagország közül Romániában a legnagyobb a százalékos csökkenés, megelőzve Ciprust és Bulgáriát.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!