A kettős állampolgársággal rendelkező erdélyi magyarok dönthetnek, melyik ország EP-listájára szeretnének szavazni

2024. május 12. – 18:35

Másolás

Vágólapra másolva

Amennyiben erdélyi magyar vagy és rendelkezel mind román, mind magyar állampolgársággal, az Európai Unió szabályozása szerint választhatsz, hogy melyik ország EP-listáira szeretnél szavazni, de nem szavazhatsz mindkét ország listáira ugyanazon a választáson.

Ez azt jelenti, hogy dönthetsz, hogy a román vagy a magyar EP-listákra teszed le a voksodat, de az EU jogszabályai szerint egy adott EP-választáson csak egy ország listáira szavazhatsz, hogy elkerüljék a dupla szavazást, ami tisztességtelen előnyhöz juttathatna egy jelöltet vagy pártot. Ha tehát úgy döntesz, hogy a magyar listákra szavazol, akkor regisztrálnod kell magad, amennyiben magyarországi lakcímmel rendelkezel, viszont ebben az esetben nem szavazhatsz a román listákra, és fordítva.

Az MTI jelentése alapján amennyiben a romániai magyar állampolgárok rendelkeznek magyarországi tartózkodási hellyel, és regisztrálták magukat a választásra, akkor jogosultak szavazni. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok, akik sem Magyarországon, sem az Európai Unió más tagállamában nem rendelkeznek lakcímmel, levélben is szavazhatnak, amennyiben legkésőbb május 15-én 16 óráig benyújtják a regisztrációs kérelmüket. Azonban fontos megjegyezni, hogy a romániai és szlovákiai magyarok nem szavazhatnak levélben, kivéve ha rendelkeznek magyarországi tartózkodási hellyel. Ebben az esetben felvehetik őket a magyarországi névjegyzékbe, és így vehetnek részt a szavazáson. Azok, akik korábban már regisztráltak a magyar választásokra, nem szükséges újra regisztrálniuk, mivel regisztrációjuk érvényes a mostani választásra is.

A romániai magyarok tehát a következő feltételek mellett: szavazhatnak a magyarországi EP-listákra:

Magyarországi tartózkodási hely: Ha a romániai magyarok rendelkeznek magyarországi tartózkodási hellyel és felvették őket a magyarországi névjegyzékbe, akkor jogosultak szavazni a magyar EP-listákra.

Regisztráció: Minden, magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárnak, így a romániaiaknak is, akik szavazni szeretnének, regisztrálniuk kell magukat, ha még nem tették meg korábban. A regisztrációs határidő 2024. május 15-én 16 óráig van.

Ha ezek a feltételek teljesülnek, a romániai magyarok szavazhatnak a magyar EP-listákra, amennyiben a magyar listára kívánnak voksolni.

Kik azok, akik nem szavazhatnak a romániai magyarok közül az magyarországi EP-listára?

A romániai magyarok közül azok nem szavazhatnak a magyarországi EP-listára, akik:

Nem rendelkeznek magyarországi tartózkodási hellyel: Ha valaki kizárólag romániai lakcímmel rendelkezik és nem regisztrált magyarországi tartózkodási helyet, az nem jogosult a magyarországi EP-listára szavazni.

Nem regisztráltak a választásra: Amennyiben a romániai magyar állampolgárok nem regisztrálták magukat a magyar választói névjegyzékbe május 15-éig, nem jogosultak részt venni a szavazáson.

Levélben szavazók: Fontos kiemelni, hogy a romániai magyarok nem szavazhatnak levélben a magyar EP-választáson.

Ezek a korlátozások biztosítják, hogy csak azok a romániai magyar állampolgárok vehessenek részt a magyarországi EP-választásokon, akik megfelelő kapcsolattal rendelkeznek Magyarországhoz a tartózkodási helyük révén és a szükséges regisztrációt is elvégezték.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!