A kettős állampolgársággal rendelkező erdélyi magyarok dönthetnek, melyik ország EP-listájára szeretnének szavazni

2024. május 12. – 18:35

Másolás

Vágólapra másolva

Amennyiben erdélyi magyar vagy és rendelkezel mind román, mind magyar állampolgársággal, az Európai Unió szabályozása szerint választhatsz, hogy melyik ország EP-listáira szeretnél szavazni, de nem szavazhatsz mindkét ország listáira ugyanazon a választáson.

Ez azt jelenti, hogy dönthetsz, hogy a román vagy a magyar EP-listákra teszed le a voksodat, de az EU jogszabályai szerint egy adott EP-választáson csak egy ország listáira szavazhatsz, hogy elkerüljék a dupla szavazást, ami tisztességtelen előnyhöz juttathatna egy jelöltet vagy pártot. Ha tehát úgy döntesz, hogy a magyar listákra szavazol, akkor regisztrálnod kell magad, amennyiben magyarországi lakcímmel rendelkezel, viszont ebben az esetben nem szavazhatsz a román listákra, és fordítva.

Az MTI jelentése alapján amennyiben a romániai magyar állampolgárok rendelkeznek magyarországi tartózkodási hellyel, és regisztrálták magukat a választásra, akkor jogosultak szavazni. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok, akik sem Magyarországon, sem az Európai Unió más tagállamában nem rendelkeznek lakcímmel, levélben is szavazhatnak, amennyiben legkésőbb május 15-én 16 óráig benyújtják a regisztrációs kérelmüket. Azonban fontos megjegyezni, hogy a romániai és szlovákiai magyarok nem szavazhatnak levélben, kivéve ha rendelkeznek magyarországi tartózkodási hellyel. Ebben az esetben felvehetik őket a magyarországi névjegyzékbe, és így vehetnek részt a szavazáson. Azok, akik korábban már regisztráltak a magyar választásokra, nem szükséges újra regisztrálniuk, mivel regisztrációjuk érvényes a mostani választásra is.

A romániai magyarok tehát a következő feltételek mellett: szavazhatnak a magyarországi EP-listákra:

Magyarországi tartózkodási hely: Ha a romániai magyarok rendelkeznek magyarországi tartózkodási hellyel és felvették őket a magyarországi névjegyzékbe, akkor jogosultak szavazni a magyar EP-listákra.

Regisztráció: Minden, magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárnak, így a romániaiaknak is, akik szavazni szeretnének, regisztrálniuk kell magukat, ha még nem tették meg korábban. A regisztrációs határidő 2024. május 15-én 16 óráig van.

Ha ezek a feltételek teljesülnek, a romániai magyarok szavazhatnak a magyar EP-listákra, amennyiben a magyar listára kívánnak voksolni.

Kik azok, akik nem szavazhatnak a romániai magyarok közül az magyarországi EP-listára?

A romániai magyarok közül azok nem szavazhatnak a magyarországi EP-listára, akik:

Nem rendelkeznek magyarországi tartózkodási hellyel: Ha valaki kizárólag romániai lakcímmel rendelkezik és nem regisztrált magyarországi tartózkodási helyet, az nem jogosult a magyarországi EP-listára szavazni.

Nem regisztráltak a választásra: Amennyiben a romániai magyar állampolgárok nem regisztrálták magukat a magyar választói névjegyzékbe május 15-éig, nem jogosultak részt venni a szavazáson.

Levélben szavazók: Fontos kiemelni, hogy a romániai magyarok nem szavazhatnak levélben a magyar EP-választáson.

Ezek a korlátozások biztosítják, hogy csak azok a romániai magyar állampolgárok vehessenek részt a magyarországi EP-választásokon, akik megfelelő kapcsolattal rendelkeznek Magyarországhoz a tartózkodási helyük révén és a szükséges regisztrációt is elvégezték.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!