Egy szavazaton múlt, hogy a magyartól eltérő nemzeti kisebbségek is helyet kapjanak a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanácsban

2024. április 30. – 09:44

Másolás

Vágólapra másolva

Döntő házként elutasította hétfőn a szenátus azt a törvénytervezetet, amely előírta volna a magyartól eltérő nemzeti kisebbségek képviseletét a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanácsban (CNSAS), írja az Agerpres.

A tervezetet 68-an támogatták, 23-an ellene szavaztak, egy szenátor tartózkodott. Organikus törvény lévén 69 támogató szavazatra lett volna szükség, hogy átmenjen a szenátuson.

A tervezet a jelenlegi 11-ről 13-ra növelte volna a CNSAS vezető testületének létszámát. Előírásai szerint a testület 11 tagját a parlament nevezte volna ki a frakciók – köztük a nemzeti kisebbségek frakciója – javaslatai alapján, a képviselőház és a szenátus politikai erőviszonyainak megfelelően. További két tag a civil szervezetek egy-egy képviselője, akiket az államfő és a miniszterelnök jelöl. A törvénymódosítás mellett azzal érveltek kezdeményezői, hogy a romániai holokauszttal és a nemzeti kisebbségek üldöztetésével kapcsolatos szinte valamennyi dokumentum a CNSAS archívumában van.

A CNSAS működését szabályozó 2008/24-es sürgősségi rendeletet módosító jogszabályjavaslatot a nemzeti kisebbségek frakciójának három tagja (Ovidiu Ganţ, Varujan Pambuccian és Silviu Vexler) terjesztette be a parlamentbe.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!