Derzsi-Ráduly Kázmér független polgármesterjelöltet támogatja a Magyar Polgári Erő Baróton

2024. április 29. – 19:38

Másolás

Vágólapra másolva

Derzsi-Ráduly Kázmér független polgármesterjelöltet támogatja az idei helyhatósági választásokon a Magyar Polgári Erő Baróton – derül ki a párt közleményéből.

„Az MPE országos jelöltállítási stratégiája a helyi igényeket vette figyelembe. Baróton változásra, váltásra van szükség, ez kétségtelen. Éppen ezért nem indítunk saját polgármester-jelöltet, hanem Derzsi-Ráduly Kázmér független jelöltet támogatjuk. A tanácsosi listán pedig a Magyar Polgári Erő színeiben olyan szakemberekből álló listát állítunk, akik élvezik a baróti emberek bizalmát” – idézi a közlemény Kulcsár-Terza Józsefet, az MPE ügyvivő elnökét. A párt tanácsosi listájának első helyét Kisgyörgy Tünde, a baróti Cimbora Óvoda igazgatónője kapta, utána következik Bán István pénzügyi szakember és Velencei Piroska tanárnő.

Derzsi-Ráduly Kázmér líceumigazgató támogatása azért érdekes, mert a függetlenként induló jelölt korábban az RMDSZ színeiben szerette volna megpályázni a város vezetését. Csak amikor eldőlt, hogy az RMDSZ helyi szervezete nem tart állóurnás előválasztást a polgármesterjelölt személyéről, hanem a választmány fog dönteni, végül nem adta le a jelentkezését. Derzsi-Ráduly szerint ugyanis – ahogy a Háromszék fogalmaz – az RMDSZ helyi és megyei szervezetének elöljárói senki által nem félreérthető „javaslatokat” tettek a választmány tagjainak, hogy Benedek-Huszár Jánost szeretnék a szövetség jelöltjének. Benedek-Huszár négy éve még függetlenként nyerte el a polgármesteri széket, csak aztán belépett az RMDSZ-be. A Benedek-Huszár és Derzsi-Ráduly közötti ellentét még korábbra nyúlik vissza. Erről van is egy igen hosszú és terjedelmes anyag az Átlátszó Erdélyen.

Bán István tanácsosjelölt indítása sem hétköznapi. Bán István jelenleg ugyan független tanácstag, de Derzsi-Ráduly Kázmérral ellentétben ő indult az RMDSZ előválasztásán. Bán korábban a Háromszéknek azzal magyarázta döntését, hogy meg kell adni a választmánynak az esélyt, hogy szavazás helyett ténylegesen választhasson. A lapnak azt mondta, „a választmányt nem olyan rég úgy bővítették ki – titokban, névre szóló meghívóval tartották az ülést –, hogy oda csak olyanok kerüljenek, akik úgy szavaznak, ahogy megmondják nekik”.

A Magyar Polgári Erő közleménye szerint Bán azért vállalta a tanácsosjelötséget, mert az elmúlt négy évben rengeteg elhibázott döntés született a baróti tanácsban, amelyek ellen mindig felemelte a hangját. „Ki merem jelenteni, hogy a rossz döntések sorozata nem a baróti embereket szolgálta. Konkrét megvalósítás nem történt, és négy éven keresztül egyedül küzdöttem a fejetlenség ellen. Nap mint nap szembesülünk a hiányosságokkal, ezért ki akarjuk mozdítani településeinket az elhanyagoltságból. Külön hálás vagyok, hogy egyre népesebbé válik az a tábor, amely biztat minket” – idézik Bán István.

A Magyar Polgári Erő (MPE) jelenleg Kovászna, Hargita, Maros, Brassó, Kolozs, Szilágy, Bihar és Szatmár megyékben rendelkezik megyei szervezettel. A közelmény szerint a jelöltségek iktatási határidejének lejárta után fogják összegezni az MPE által támogatott jelöltek listáját. Háromszéken minden magyar városban indítanak jelölteket, ugyanakkor több községben is indulnak jelöltek a párt támogatásával.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!