Belépett az RMDSZ-be Benedek Huszár János, Barót függetlenként megválasztott polgármestere

2023. március 9. – 16:05

Másolás

Vágólapra másolva

Belépett a Romániai Magyar Demokrata Szövetségbe Benedek Huszár János, Barót függetlenként megválasztott polgármestere – jelentette be Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki szervezetének az elnöke, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

„Baróton két éve normalizálódtak a viszonyok. Igaz, hogy független polgármesterként kezdte Benedek Huszár János egy többségében RMDSZ-es városi tanáccsal, viszont egy konstruktív viszony alakult ki a tanácson belül” – mondta Tamás Sándor a csütörtöki Megyeinfón, amit a megyei tanács Baróton szervezett kihelyezett ülése után tartottak. A bejelentéskor Tamás Sándor úgy értékelte, „több mint jó” viszony alakult ki a polgármester, illetve a megyei önkormányzat, a megyei tanács vezetősége között.

„Mától Baróton olyan körülmény adódott, ami nem volt soha az elmúlt 33 évben, pontosan olyan, ami az igazi fejlődés útjára teheti a várost és a térséget, hiszen Barót Erdővidék központja, ha úgy tetszik fővárosa. Van RMDSZ-es polgármesterünk, van egy békés többség a helyi tanácsban, illetve a megyei tanácsban is többség és támogatás van Barót és Erdővidék számra. Van a régiónak parlamenti képviselője. Az RMDSZ-nek nem csak képviselete a parlamentben, hanem szava is, hiszen benne a van a román kormányban. Minden feltétel megvan a fejlesztésre” – mondta Tamás, aki szerint ezért jó sokat kell dolgozni, de ezt vállalták Benedek Huszár Jánossal.

Benedek Huszár bemutatkozásában azt mondta, 50 év függetlenség után döntött úgy, hogy egy érdekvédelmi szövetség tagja lesz. Elmondta, Barót és Erdővidék fejlesztése céljából vállalta, hogy belép az RMDSZ-be.

„A helyi fejlesztési lehetőségek kimaxolása érdekében teszem ezt a lépést” – mondta Benedek Huszár János.

Benedek Huszár János a 2020-as helyhatósági választásokat megnyerve lett Barót polgármestere, megelőzve többek között Lázár Kiss Barnát, a város addigi RMDSZ-es polgármesterét. A megválasztását ugyanakkor az EMNP/EMSZ támogatta, ahogyan Bendek Huszár a csütörtök bejelentéskor fogalmazott, velük partnerségben nyert meg a választásokat. Ugyanakkor megválasztásától kezdve – láthatóan – jó viszonyban van Tamás Sándorral.

Az Átlátszó Erdély cikkében – amelyben azt mutatták be, Benedek Huszár János épp Tamás Sándor közreműködésével hogyan nevezi ki a feleségét, Benedek Erikát a baróti Gaál Mózes iskola igazgatójának – helyi forrásokra hivatkozva azt írták, „Benedek Huszár János mindig jó kapcsolatot ápolt Tamás Sándorral, sok közös projektjük volt. Benedek sikeres pályázatíróként volt számon tartva, és sok helyi vezetővel dolgozott együtt. Jó viszonyban volt mindenféle politikai hatalommal, jobb viszonyban, mint a baróti RMDSZ vezetősége. Ezért nem csoda, hogy a megyei tanácselnök támogatását élvezte, aki a választási kampányban őt támogatta, nem az RMDSZ jelöltjét”. Egyébként Benedek Huszár felesége, Benedek Erika, az EMNP háromszéki szervezetének az elnöke volt.

Benedek Huszár János korábban már volt polgármester, 2004-ben választották meg Illyefalva polgármesterének, amiről 2007 végén lemondott.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!