Ciolacu két jelöltet is futtat a bukaresti főpolgármesteri székért: Fireát hivatalosan, Piedonét háttérből támogatva

2024. április 29. – 10:43

Ciolacu két jelöltet is futtat a bukaresti főpolgármesteri székért: Fireát hivatalosan, Piedonét háttérből támogatva
Gabriela Firea a bukaresti választási irodánál, mielőtt benyújtja a jelölését 2024. április 28-án – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

A bukaresti főpolgármesteri posztért folyó harc egészen elképesztő helyzeteket produkált az elmúlt napokban, és a román politikai élet központi kérdése egyértelműen az lett, hogy kicsoda a legesélyesebb jelölt. Miután a koalíció közös jelöltje visszalépett, a PNL és PSD úgy döntött, külön-külön indítanak saját jelöltet. A liberálisok által nevesített Burduja korábban is szóba került, de a mérések azt mutatták, nem volna esélye, ezért nem is erőltette a párt, hogy túlzottan sok energiát öljön bele egy olyan kampányba, aminek a kimenetele ismert. Most azonban kénytelenek lesznek. Ugyanez a helyzet a PSD-nél is, ahol ismét előkerült a bűvészkalapból Gabriela Firea, az öregotthon-botrány miatt kegyvesztetté vált üdvöskéje a pártnak, akit a második helyre mérnek, a jelenlegi főpolgármester mögé. Nicuşor Dan vezeti a szavazati szándékokat a főpolgármesteri posztra, 31%-os támogatottsággal, melyet Gabriela Firea követ 24%-kal, és Cristian Popescu Piedone 20%-kal, egy Avangarde által készített közvélemény-kutatás szerint, amely azt is jelzi, hogy a bukarestiek 42%-a elégedett a város jelenlegi állapotával.

Firea ismét helyzetbe került

Marcel Ciolacu kormányfő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke vasárnap kijelentette, örül, hogy Gabriela Firea végül beleegyezett a jelöltségbe, miután a koalíció zsákutcába jutott a bukaresti főpolgármester-jelöltet illetően, tudósít az Agerpres.

A szociáldemokrata elnök jelen volt vasárnap, amikor Firea benyújtotta a bukaresti választási irodához jelölését a főpolgármesteri tisztségre. Az újságírók azon kérdésére, hogy miért nem támogatta már az elejétől fogva Firea jelölését, Ciolacu így válaszolt:

„Nagyon örülök, hogy Firea asszony végül beleegyezett, hogy induljon, mivel holtpontra jutottunk; nem Marcel Ciolacu, nem Nicolae Ciucă, hanem a koalíció. Az volt a célunk, hogy olyan megfelelő személyt keressünk, aki képes a jobb- és a baloldalról is szavazatokat szerezni. Nagyon jól tudják, mi következett ezután”.

Hozzátette, nem Gabriela Firea ellen akartak cselekedni, hanem a koalíció érdekében, és emlékeztetett, Firea azt mondta neki, hogy tegye azt, ami a legjobb a kormánykoalíció és a PSD számára, ne vegye őt figyelembe.

Marcel Ciolacu kijelentette, hogy Firea képes lehet behozni a Nicușor Dan mögötti lemaradást a közvélemény-kutatásokban, ha a szociáldemokraták csapata és a kerületek közös jelöltjei a következő 30 napban fokozottan koncentrálnak arra, hogy bemutassák a kerületi és az egész várost átfogó nagy projektjeiket a bukarestieknek.

A PSD vezetője hozzátette, hogy hibázott Cătălin Cîrstoiu eredeti jelölésével a főpolgármesteri posztra, és ez azért történt, mert a közvélemény-kutatásoknak hitt. „Tudják, hogyan van ez a győzelmekkel: sok szülőjük van, a vereségek viszont árvák. Így történt ez a Schengennel is, ugye? Amikor nem sikerült,, nem volt gazdája és amikor Ciolacunak sikerült, mindenki a képen volt. Most Cîrstoiuval is ez történt. Hallgassanak rám, türelmet kérek, mert még nem kezdődött el a kampány. Hagyjuk, hogy teljenek el a húsvéti ünnepek, és utána kezdünk”, ígérte Ciolacu.

Ha Firea nyer, Ciolacu megbukik

Traian Băsescu, volt román elnök, a Digi24 televíziós műsorában beszélt a legújabb közvélemény-kutatási eredményekről, amelyek Bukarest polgármesteri posztjáért folyó küzdelmet érintik. Băsescu szerint Gabriela Firea nem rendelkezik elegendő potenciállal ahhoz, hogy legyőzze Nicușor Dant, kivéve, ha Cristian Popescu Piedone visszalépne a versenyből. Băsescu azonban úgy véli, hogy ha Piedone kiszállna a versenyből, és Firea nyerne, akkor Marcel Ciolacu elveszítené a PSD vezetését.

Az új közvélemény-kutatás szerint, Gabriela Firea 24 százaléka és Cristian Popescu Piedone 20 százaléka kellene ahhoz, hogy kényelmesen lekörözzék a jelenlegi főpolgármestert. Piedone azonban semmiféle jelét nem adja annak, hogy visszalépne, sőt, viccesen üzenget a sajtón keresztül a PSD-elnöknek. Băsescu úgy kommentálta az eredményeket, hogy ezek a számok nem okoznak meglepetést, és a kérdés csak az, hogy Firea meg tudja-e előzni a jelenlegi polgármestert.

Azt is megjegyezte, hogy a Piedone visszalépése a versenyből vagy maradása kulcsfontosságú lehet. Ha Piedone nem lép vissza, akkor Marcel Ciolacu lehet a legnagyobb nyertese ennek a helyzetnek, mivel ha Firea nyerne, Ciolacu elveszíthetné a párt vezetését. Băsescu szerint Ciolacu számára ez a nagy tét, mivel ő a legnagyobb haszonélvezője Piedone versenyben maradásának. Firea győzelme esetén Ciolacu politikai pozíciói kerülhetnének veszélybe, mivel Firea nem bocsátaná meg neki azt, hogy megpróbálta háttérbe szorítani.

Piedone azért marad a versenyben, hogy csökkentse Firea esélyeit

Traian Băsescu szerint Marcel Ciolacunak érdekeltsége fűződik Piedone versenyben maradásához. Băsescu úgy véli, ha Firea nyerne, Ciolacu elveszítené a pártot.

Azonban hozzátette, hogy Piedone nem fog visszalépni, mivel „egyezséget kötött Ciolacuval”, aki nem szeretné, ha Firea nyerné a választást. Băsescu szerint az egyezmény arra szolgál, hogy csökkentse Firea esélyeit.

Cristian Popescu Piedone bejelenti a jelöltségét 2024. április 19-én – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos
Cristian Popescu Piedone bejelenti a jelöltségét 2024. április 19-én – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

A volt államelnök kritikát fogalmazott meg Marcel Ciolacuval szemben is, mondván: „Azt hittem, hogy Marcel Ciolacu jó ember, de amikor láttam, mit tett a helyhatósági választások előtt, rájöttem, hogy egy ügyetlen játékos, aki összezavarja a dolgokat. Nem tudja, hogy Bukarest nem úgy működik, mint a többi városok.”

Az interjúban továbbá Băsescu úgy nyilatkozott, hogy ha Piedone nem lép vissza, akkor sem lesz könnyű Ciolacunak, mert ha Firea jó eredményt ér el, mindenki azt fogja mondani, hogy „Látod? Három százalék hiányzott a győzelemhez”, amit könnyen megkapott volna, ha eleve ő indul a versenyben.

Piedone, a félvilági figura, aki akár Bukarest főpolgármestere is lehet

Cristian Popescu Piedone, aki korábban a 4. és 5. kerület polgármestere volt, néhány héttel ezelőtt jelentette be, hogy indul a bukaresti főpolgármesteri posztért, a Szociál Liberális Humanista Párt (PUSL) színeiben. Ez a bejelentés egy olyan politikai karrier után érkezik, amely számos vitát kavart, beleértve egy börtönbüntetést is a Colectiv-ügyben történt visszaélések miatt.

Piedone politikai pályafutása 1996-ban kezdődött, és kerületi polgármesteri pályafutásának emlékezetes pillanatai voltak azok, amikor a piacokon az engedély nélkül árusító eladók zöldséges ládáit rúgta szét. Bár ezek a módszerek bizonyos választók körében népszerűek voltak, sokan csupán médiapropagandának tekintették, melyet a televíziós kamerák jelenlétében végzett.

Tíz évnyi polgármesterség után a Colectiv klubban történt tragédia, ahol 65 ember vesztette életét egy tűzvészben, Piedone lemondásához és négyéves börtönbüntetéséhez vezetett. Ennek ellenére, miután körülbelül egy év letöltése után szabadult, visszatért a politikába és 2020-ban megnyerte a 5. kerület polgármesteri posztját.

Ismételt megválasztása bizonyos népszerűséget mutat, azonban a PSD támogatása vagy annak hiánya döntő szerepet játszhat a közelgő választásokon. Cristian Pîrvulescu politikai elemző szerint Piedone esélyei korlátozottak lennének nagyobb párti támogatás nélkül, de ha a PSD támogatná, komoly jelöltté válhatna.

Piedone jelöltsége azonban nemcsak jogi múltja miatt vet fel aggodalmakat. Korábbi vádak szerint maffiózó klánokkal ápolt kapcsolatai és a helyi rendőrség magánhadseregként történő használata Daniel Băluță, utódja és bizalmasa alatt azt sugallják, hogy vezetési stílusa súlyos korrupciós problémákat tarthat fenn. Ezenkívül vagyona anyósa nevére való átírása és családi kezelése arra utal, hogy elkerüli a pénzügyi átláthatóságot és felelősséget.

Így Piedone jelöltsége komoly kérdéseket vet fel. Választása nem csupán a vitatható adminisztratív gyakorlatokhoz való visszatérés veszélyét jelentheti, hanem a román főváros irányításának integritására és fejlődésére is fenyegetést jelenthet. Ezek a tényezők kulcsfontosságúak a bukaresti választók számára, akik átlátható és a köz érdekében elkötelezett vezetést várnak, ezért is vezet egyelőre a közvélemény kutatásokban a jelenlegi főpolgármester, bár kétségkívül Piedonenak is meglepően magasak a népszerűségi mutatói.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!