Medvebiztos kukákat vásárolt Tusnádfürdő önkormányzata

2024. április 25. – 08:26

Másolás

Vágólapra másolva

Szlovákiában gyártott és tesztelt medvebiztos hulladéktárolókat helyeznek ki májusban Tusnádfürdő különböző pontjaira – számolt be szerdán a Facebok-oldalán Butyka Zsolt polgármester.

Tájékoztatása szerint kukákat a WWF Románia Biztonság az embereknek – védelem a medvéknek elnevezésű kísérleti programjának keretében 57 ezer lejért vásárolta az önkormányzat, írja az Agerpres.

A kísérleti program koordinátora, Imecs István biológus az Agerpresnek elmondta, hogy tavaly egy tusnádfürdői tudományos konferencián a szlovákiai Tátrai Nemzeti Park képviselője bemutatta a medvebiztos kukák több modelljét, amelyek már bizonyították hatékonyságukat. A szakember közlése szerint Szlovákiában már több száz ilyen hulladéktárolót helyeztek el a nemzeti parkban és a környező településeken.

Imecs István elmondta, hogy a tusnádfürdői önkormányzat egyelőre 16 különböző típusú medvebiztos kukát szerzett be, és tájékoztatni fogja a helyieket és a turistákat a helyes használatukról. „Hozhatunk bármilyen típusú hulladéktárolót, ha a helyiek és a turisták nem megfelelően használják őket, (...) akkor nem számít, hogy mennyire medvebiztosak” – magyarázta. Hozzátette: ha a kísérleti program beválik, akkor az önkormányzat a város összes kukáját a Szlovákiában gyártott medvebiztos tárolókra cseréli.

A biológus emlékeztetett arra, hogy a tusnádfürdői önkormányzat 2016-ban is vásárolt néhány medvebiztos hulladéktárolót, de ezek nem bizonyultak hatékonynak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!