Kreml-ármányok: hivatalos jelentés fedi fel az orosz kémtevékenységet Romániából

2024. április 19. – 17:57

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai orosz nagykövetségen történt rejtélyes haláleset és a nagykövet, Valerij Kuzmin sietős távozása Moszkvába arra utal, hogy fokozódik az orosz-román konfrontáció, írja egy összefoglalóban a Spotmedia. A lap rámutat: a román védelmi tanács, a CSAT, a 2023-as tevékenységi jelentésében részletesen ismerteti az orosz kémtevékenység megerősödését Romániában, beleértve az információs behatolást a védelmi intézményekbe és a kritikus infrastruktúrákba. Ez a jelentés szokatlanul nyíltan beszél az orosz fenyegetésről, ellentétben a korábbi évekkel, amikor nem említették kifejezetten Oroszországot mint fenyegetést.

Az orosz nagykövet feleségének halála körüli körülmények

Április 9-én reggel a 112-es segélyhívó szolgálatot hívták az orosz nagykövetség székhelyéről. A hívó a 2016 óta Bukarestben tartózkodó 70 éves Valeri Kuzmin nagykövet felesége volt. A mentőcsapat kevesebb mint 30 perc alatt megérkezett, de az orvosnak nem sikerült megmentenie az asszonyt, aki szívleállás következtében meghalt.

Két nappal a tragikus eset után Valerij Kuzmin saját kérésére Moszkvába utazott, helyére a 65 éves Vlagyimir Lipaev, az észtországi orosz diplomáciai képviselet korábbi vezetője érkezett. Lipaevet Észtországból 2023-ban kiutasították, válaszul arra, hogy Oroszország kiutasította Észtország moszkvai nagykövetét.

A komor epizód jól mutatja az orosz diplomáciai testület bizalmatlanságát és elszigeteltségét. A félelem és a gyanakvás miatt az orosz nagykövet felesége nem tudott időben orvosi kezelésre jelentkezni Romániában, és nem kapott engedélyt arra sem, hogy idő előtt visszatérhessen Oroszországba egészségügyi problémái kezelésére.

Ebben a feszült légkörben a Kreml tevékenységei nyilvánvalóan a romániai politikai és katonai rendszer aláásására irányulnak

Románia, az EU és a NATO tagjaként, stratégiai szerepet tölt be a régióban, amit az orosz stratégia is figyelembe vesz.

A romániai CSAT-jelentés több kulcsfontos állítást tartalmaz, amelyek rávilágítanak az orosz titkosszolgálatok Romániában folytatott fokozott tevékenységére. Ezek között említést tesz az orosz behatolásokról a román védelmi intézményekbe és a kritikus kommunikációs infrastruktúrákba, valamint a román hadsereg és a szövetségesekbe vetett bizalom aláásásáról dezinformáció és propaganda útján. Kiemeli, hogy Oroszország a fő katonai és politikai szereplő a régió biztonsági kérdéseiben, és tevékenységei a térség államai feletti befolyásának megőrzésére és megszilárdítására irányulnak.

Az orosz-ukrán háború háttere kulcsfontosságú az orosz stratégia megértéséhez a térségben. Oroszország folyamatosan támogatja azokat a csoportosulásokat, amik instabilitást okozhatnak a térségben. Ez a konfliktus nem csak Ukrajna, hanem a szomszédos országok, köztük Románia biztonságát is közvetlenül érinti, hiszen a katonai konfliktus közelsége és az orosz befolyási törekvések egyaránt növelik a geopolitikai kockázatokat.

Románia, mint NATO- és EU-tagállam, kiemelt célpontja az orosz kémtevékenységnek, amely arra irányul, hogy gyengítse a transzatlanti szövetséget és destabilizálja a kelet-európai térséget. Az orosz-ukrán konfliktus dinamikája így közvetlenül kapcsolódik Románia biztonsági kihívásaihoz és a Legfelsőbb Védelmi Tanács által jelzett orosz tevékenységekhez.

Valeri Kuzmin tragédiája és sietős távozása Bukarestből, miután nyolc éven keresztül intenzíven dolgozott, láthatóan és kevésbé láthatóan, hogy Oroszország számára kedvező véleményáramlatot alakítson ki Romániában, szimbolikusan is lezár egy korszakot. A két ország konfrontációjának új szakaszába lép, és a CSAT-jelentés által feltárt drámai helyzet még feszültebbé teszi azt, mint korábban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!