Jogerős: a Nagybánya volt polgármesterére kiszabott börtönbüntetést nem hatálytalanítják

2024. április 18. – 14:33

Másolás

Vágólapra másolva

A kolozsvári ítélőtábla csütörtökön megalapozatlanságra hivatkozva elutasította Cătălin Cherecheş fellebbezését, amelyben a volt nagybányai polgármester vesztegetés elfogadásáért kapott ítéletének megsemmisítését kérte, írta az Agerpres.

A fellebbviteli bíróság bírái ugyanakkor elutasították Cherecheşnek a bűncselekmény elévülésére hivatkozó folyamodványát is. Az ítélőtábla emellett 800 lejes perköltség kifizetésére kötelezte a volt polgármestert. A kolozsvári ítélőtábla döntése jogerős.

Cătălin Cherecheş 2023 decemberében nyújtotta be az ítélete elleni semmisségi folyamodványt.

A bukaresti törvényszék nemrég egy évvel csökkentette Cătălin Cherecheş ötéves büntetését, levonva a 2016-os nyomozás során őrizetben, valamint az országból való elmenekülése után egy német börtönben töltött időt.

Cătălin Cherecheşt vesztegetés többrendbeli elfogadása miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a kolozsvári táblabíróság 2023. november 24-én. A jogerős ítélet kihirdetésének napján a volt polgármester egy rokona érvényes személyi igazolványát felmutatva a petei határátkelőn keresztül elhagyta az országot. Néhány nappal később Németországban elfogták és őrizetbe vették. Március 19-én Romániába szállították és másnap a bukaresti Rahova börtönbe vitték.

Cherecheş egyébként beperelte Romániát az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) arra hivatkozva, hogy a romániai büntetőeljárás során sérült a tisztességes eljáráshoz való joga, és összeférhetetlenségi helyzetben levő bíró hozott ítéletet az ügyében.

Közben felfüggesztett börtönre és közmunkára ítélték a nagybányai politikus anyósát és apósát is első fokon, amiért megpróbáltak megvesztegetni egy bírónőt, hogy kedvezőbb ítéletet hozzon Cherecheș korrupciós ügyében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!