Románia határozottan elítéli Irán Izrael elleni támadását

2024. április 14. – 12:53

Másolás

Vágólapra másolva

Románia határozottan elítéli Irán Izrael elleni támadását, és a konfliktus eszkalálódásának elkerülésére szólít fel a térségben – közölte az államfő az X közösségi médián. „Teljes mértékben szolidárisak vagyunk az izraeli néppel ezekben a nehéz időkben” – írta bejegyzésében Klaus Iohannis.

Marcel Ciolacu miniszterelnök Irán Izrael elleni támadása után azt mondta, Románia teljes mértékben szolidáris az izraeli néppel. „Határozottan elítéljük ezt a támadást, és támogatjuk Izrael jogát, hogy szavatolja polgárai biztonságát” – írta az X-en a kormányfő.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök vasárnap Facebook-bejegyzésben reagált. Szerinte a közel-keleti konfliktus kiterjedése súlyos veszélyt jelent a világ és így Magyarország biztonságára is. Orbán ezért összehívja a Védelmi Tanácsot is.

A Tanács 2022-ben alakult, és többek között a nemzetbiztonsági szolgálatokkal, a közbiztonsággal, a határrendészettel, a honvédelemmel, a menekültüggyel, a katasztrófavédelemmel, a terrorelhárítással, valamint a védelmi fejlesztésekkel foglalkozik. A miniszterelnök mellett tagja a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, a belügyminiszter, a honvédelmi miniszter, a külgazdasági és külügyminiszter, és a nemzetbiztonsági főtanácsadó is.

Mint írtuk, Irán szombat éjjel drónokkal és rakétákkal is támadást indított Izrael ellen. Ez példa nélküli, Irán még sosem támadta meg saját területéről Izraelt. Irán a két hete a damaszkuszi konzulátusukat ért csapás miatti válaszlépésnek nevezte a támadást. Teherán és Damaszkusz is Izraelt tette felelőssé a csapás miatt. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) összesítése szerint Irán összesen legalább 320 légi eszközt indított Izrael ellen, szinte az összeset elfogták. A legtöbb rakétát az Arrow légvédelmi rendszer fogta el, és nagy többségében az izraeli légtéren kívül. Az izraeli légierő is több tucat rakétát és drónt szedett le, és források szerint amerikai, brit, sőt jordán gépek is részt vettek drónok elfogásában. Az IDF szerint egy gyerek megsérült a Negev-sivatagban egy elfogás után lehulló repesztől, néhány becsapódás volt, ami kisebb károkat okozott, köztük egy katonai bázisban délen. Vasárnap hajnal négy előtt bejelentették, hogy már nem kell óvóhelyek közelében tartózkodniuk az izraelieknek. Joe Biden amerikai elnök telefonon fejezte ki támogatását Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek, de amerikai lapértesülések szerint egyértelművé tette, hogy az USA nem akar részt venni egy Irán elleni támadásban. Az USA válságtanácskozásra hívta össze a G7-ek vezetőit, az ENSZ Biztonsági Tanácsa is rendkívüli ülésen tárgyalja a történteket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!