Teljesen lecseréli városi tanácsosait a kolozsvári RMDSZ, Oláh Emese új csapattal száll ringbe

2024. április 13. – 16:49

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken tartotta előválasztási küldöttgyűlését az RMDSZ kolozsvári szervezete, amelyre tizenegyen adták le jelentkezésüket. A közleményük szerint a szövetség polgármesterjelöltje, és egyben a tanácsosi lista vezetője nem meglepő módon Oláh Emese lesz, aki már hét éve Kolozsvár alpolgármesteri feladatait látja el.

Bár a polgármesteri szék megszerzése a 20 százalék alatti magyarsággal rendelkező Kolozsváron a számok törvénye alapján nem reális, alpolgármestert és tanácsosokat ezúttal is adhat a szövetség. (Bár előbbi inkább a helyi RMDSZ és a Nemzeti Liberális Párt, azaz Emil Boc polgármester közötti egyesség hozadéka.) Az RMDSZ-nek jelenleg négy tagja van a kolozsvári városházán.

És itt jön az izgalmasabb, talán nem előre borítékolható rész, hisz feltehetően a június 9.-i helyhatósági választásokon is négyen jutnak be az RMDSZ jelöltjei közül. A küldöttek a tanácsosjelöltek rangsorolásáról is döntöttek, igen ám, de a listavezető Oláh Emese után az első négy helyen egyike név sem szerepel a mostani tanácsosok közül:

  • Második helyre Azzola Katalin, az RMDSZ kolozsvári szervezetének elnöke került.
  • Harmadikra Bódizs György, a Kolozsvári Rehabilitációs Kórház ügyvezető igazgatója.
  • Negyedikre Andacs Zsolt Levente, az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) leköszönő elnöke.

A Transtelex kétéves szülinapjára egy kérdőívvel is készültünk! Töltsd ki te is, mondd el, mit gondolsz a lapunkról, milyen tartalmaink tetszenek neked igazán, miben kell fejlődnünk még, és mi az, amit egész egyszerűen el kellene engednünk. A kérdőívet itt találod!

Az ötödik, csak óriási nagy szerencsével megszerezhető helyre egyébként Kerekes Adelhaida Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettest rangsorolták. Csak utánuk következik Fugel Edina, az MCC Erdélyi szakmai tevékenységért felelős igazgatója, Rácz Béla-Gergelyt, a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának dékánhelyettese, akik jelenlegi tanácsosok. Azaz ők a feltételezhető „kieső” helyre kerültek. Rácz Levente Zsolt városi tanácsos már nem is jelöltette magát.

Kolozs megyében is összeálltak a listák, melyről bővebben itt írtunk. Aki lemaradt, annyit előzőekben megsúgunk, hogy Vákár István, a Kolozs megyei tanács alelnöke vezeti az RMDSZ Kolozs megyei tanácsosjelöltek listáját, Csoma Botond, a megyei szervezet vezetője lesz a tanácselnökjelölt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!