Üzlethelyiségekké alakítanák a Kolozsvár Aréna körüli gyepes dombot

2024. április 10. – 16:50

Üzlethelyiségekké alakítanák a Kolozsvár Aréna körüli gyepes dombot
A Kolozsvár Arénát jelenleg egy gyepes domb öleli körbe, ezt alakítanák át üzlethelyiségekké – Fotó: Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Animációs látványterveken mutatta be a Kolozs Megyei Tanács, hogy milyen épületrészekkel egészítené ki a Kolozsvár Arénát, hogy azokat bérbe adva tovább növelje a bevételeket.

Alin Tișe tanácselnök már korábban is nyilatkozott arról, hogy a megyei tanács átalakítaná a fenntartásában működő arénát.

Bár a Kolozsvár Aréna (Cluj Arena) a közpénzből fenntartott romániai stadionok között a legjövedelmezőbb volt tavaly, 5 947 929,40 lej bevételt termelt a fenntartójának, a megye sportklubjainak támogatása és a belépők hozzáférhető árának megtartása érdekében szükség van a bevétel további növelésére, érvelt a terjeszkedés mellett Alin Tișe tanácselnök. „Kidolgozunk egy tervet a földszint átalakítására különféle események szervezésére, különböző funkciók ellátására alkalmas térré. A Kolozsvár Aréna földszintje kereskedelmi funkciót kap, üzletek, vendéglők, szabadidős tevékenységekre alkalmas helyiségek és egyebek lesznek itt” – idézte a megyei elöljárót a tanács keddi közleménye, amely szerint felmerült egy konferenciák és más események szervezésére alkalmas tér igénye is.

A pontos terveket még ezután dolgozzák ki, a Kolozs Megyei Tanács videóján viszont már látszik, hogy az elképzelés szerint az arénát körülvevő, a lépcsők mellett felfutó, most gyeppel beültetett „emelkedőket” megszüntetnék és üzlethelyiségeket húznának fel a helyükre.

Annak ellenére, hogy az elmúlt 3-4 évben sikerült növelni a Kolozsvár Aréna bevételeit, messze áll még a létesítmény attól, hogy önfenntartó legyen. A Panorama portál által bemutatott adatok szerint 2022-ben, amikor 4 és fél millió lej jövedelme volt, a kiadásoknál 7 és fél millió szerepelt, tehát szinte a felét a költségeknek a megyei tanács büdzséjéből, azaz közpénzből kellett törleszteni. A 2023-as megnövekedett jövedelem esetében is még mindig marad egy két és fél millió lejes hézag, hacsak az infláció és a drágulások miatt nem emelkedtek meg a fenttartási költségek is, ami sokkal valószínűbbnek tűnik.

Nagyon sok külföldi stadion esetében működő modell egyéként a különböző más bevételi forrásoknak a stadionokba való vonzása. A Panorama már említett cikkében sportmarketinggel foglalkozó szakemberek beszélnek arról, hogy ha az arénák a hónapnak csak két napján foglaltak, amikor sportesemények vannak, egészen biztosan veszteséges vállalkozások lesznek. Amerikai és nyugati példákat említve a cikk rámutat, hogy nyugaton már nem csak a jegyárakból tartják fenn a stadionokat, hanem folyamatos piackutatás folyik, hogyan tudják elérni azt, hogy ha valaki például a Bayern stadionjába megy, az 30 helyett 70 eurót költsön. Így bevásárlóközpontok, rendezvénytermek, vendéglők és egyéb létesítmények működnek a stadionban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!