Bevásárlóközpontot alakítana ki a Kolozsvár Arénában a megyei tanács

2024. január 31. – 12:00

Másolás

Vágólapra másolva

Bevásárlóközponttá alakítaná a Kolozsvár Arénát az épületet fenntartó Kolozs Megyei Tanács – írja a Ziua de Cluj helyi portál Alin Tișe tanácselnök kijelentései alapján.

Noha a Kolozsvár Aréna (Cluj Arena) a közpénzből fenntartott romániai stadionok között a legjövedelmezőbb volt tavaly, 5 947 929,40 lej bevételt termelt a fenntartójának, de a Kolozs Megyei Tanácsnak további tervei vannak a gazdaságossá tételére. Alin Tișe elmondása szerint azt szeretnék, hogy teljesen önfenntartó legyen a sétatéri stadion, és ehhez egy kvázi bevásárlóközpont terveit is meglebegtette.

„Képzeljük el, ha a bejárati szint csupa üzlet lenne, akkor egy mini bevásárlóközpont jönne létre azon a területen. Gondoljunk bele, mennyi pénzt hozna ez is. Sok tervünk van, és szeretnénk megvalósítani ezeket” – idézi a portál Tișét, aki szerint az ország első önfenntartó stadionját szeretnék üzemeltetni. A megyei tanács elnöke nem részletezte, hogy pontosan miként is képzeli el az úgynevezett bevásárlóközpontot, minden esetre úgy tűnik, hogy több üzletet szeretnének körülötte, és ehhez a stadion átalakítását /külső átépítését sem tartja elképzelhetetlennek.

A megyei tanácselnök ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az U is egészen olcsón bérli a stadiont, meccsenként 4000 eurót fizetnek, míg a bukaresti Nemzeti Arénát 40 ezer euróért lehet egy mérkőzésre kibérelni. Megjegyzi, sokkal több bevételük is lehetne ebből, de nem gondolják, hogy onnan kellene több pénzhez jussanak, mert akkor az emberek nem engedhetnék meg maguknak, hogy meccsre járjanak.

A Ziua de Cluj állítása szerint az elmúlt 5 évben folyamatosan nőttek (a járványidőszak, amikor semmit sem lehetett szervezni, nyilván kivétel) a Kolozsvár Aréna üzemeltetéséből származó bevételei a megyei tanácsnak, 2019-hez képest 23 százalékkal többet hozott. A Kolozsvár Arénában 2023-ban összesen 98 rendezvényt szerveztek, ebből 26 volt szigorúan sport jellegű. A legnagyobb rendezvény kétségen kívül az Untold fesztivál volt, de a tavalyi U21-es labdarúgó-Európa-bajnokságnak is ez volt az egyik helyszíne.

A Hotnews azt is megjegyzi, hogy a bukaresti Nemzeti Arénában összesen 39 eseményt szerveztek, és valamivel kevesebb, mint 5 millió lej bevételt termelt a fenntartójának.

Annak ellenére, hogy az elmúlt 3-4 évben sikerült növelni a Kolozsvár Aréna bevételeit, messze áll még a létesítmény attól, hogy önfenntartó legyen. A Panorama portál által bemutatott adatok szerint 2022-ben, amikor 4 és fél millió lej jövedelme volt, a kiadásoknál 7 és fél millió szerepelt, tehát szinte a felét a költségeknek a megyei tanács büdzséjéből, azaz közpénzből kellett törleszteni. A 2023-as megnövekedett jövedelem esetében is még mindig marad egy két és fél millió lejes hézag, hacsak az infláció és a drágulások miatt nem emelkedtek meg a fenttartási költségek is, ami sokkal valószínűbbnek tűnik.

A megyei tanácselnök javaslata egyébként nem légből kapott, nagyon sok külföldi stadion esetében működő modell a különböző más bevételi forrásoknak a stadionokba való vonzása. A Panorama már említett cikkében sportmarketinggel foglalkozó szakemberek beszélnek arról, hogy ha az arénák a hónapnak csak két napján foglaltak, amikor sportesemények vannak, egészen biztosan veszteséges vállalkozások lesznek. Amerikai és nyugati példákat említve a cikk rámutat, hogy nyugaton már nem csak a jegyárakból tartják fent a stadionokat, hanem folyamatos piackutatás folyik, hogyan tudják elérni azt, hogy ha valaki a Bayern stadionjába megy, az 30 helyett 70 eurót költsön. Így bevásárlóközpontok, rendezvénytermek, vendéglők és egyéb létesítmények működnek a stadionban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!