Eljárást indított a bántalmazott lugosi tornászfiú ügyében a diszkriminációellenes tanács

2024. április 10. – 18:25

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hét telt el, amióta a sajtóba kijutott a bántalmazott lugosi tornászfiú esete, azonban Bukarestben, a diszkriminációellenes tanácsnál csak ma dőlt el hivatalosan, hogy mi lesz a következő lépés. Korábban szó volt róla, hogy hivatalból indítana eljárást a jogvédő állami szerv, azonban erre már nincs szükség, mert a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat hivatalosan jelentette az ügyet, így a tőlük érkezett beterjesztés alapján az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elkezdi a vizsgálatot – tudtuk meg Asztalos Csabától, a tanács elnökétől.

Asztalos a Transtelexnek azt mondta, a tanács szerdai ülésén már nem is volt kérdés, hogy a CNCD hivatalból indítson-e eljárást, hisz a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat levelét követően törvényszabta kötelességük kivizsgálni az ügyet.

Megkerestük Benkő Erikát, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetőjét is, aki elmondta: „Minden olyan ügyben, amivel megkeresnek bennünket, vagy ami a tudomásunkra jut, egyformán járunk el. Itt most egy különösen súlyos és erőszakos bűncselekmény történt, ami nem csak egy »szimpla diszkriminációs ügy«. Úgy gondoltuk, hogy most lehetőségük van mind a CNCD-nek, mind a rendőrségnek saját hatáskörben eljárni, ezért szólítottuk fel őket, hogy saját hatáskörben indítsanak vizsgálatot.”

A diszkriminációellenes tanácsnak küldött levélben részletekbe menően ismertették az esetet, mondta Benkő, és beszámolt arról is, hogy amikor románra fordította a szöveget, valósággal rosszul lett az erőszakot részletesen leíró szöveg szerkesztése közben.

„Amióta a jogvédelmi szolgálatot vezetem, azóta ilyen súlyos eset nem volt. Ez az első, amikor a magyarellenesség ilyen mértékű erőszakban csúcsosodik ki. Láttunk durva dolgokat a sportban, de azért ennyire egyetlen egyénre leképződve nem. Önmagában a magyarellenesség is nagyon súlyos dolog, de itt azért szabadságkorlátozásról, és valamilyen szinten szexuális erőszakról van szó. Ez egy halmozottan súlyos eset, mind diszkrimináció, mind az erőszak szempontjából. Ezért nagyon-nagyon fontosnak tartottam azt, hogy a hírlevelünkben is tájékoztassunk róla, és felhívjuk mindenkinek a figyelmét, aki tenni tud, vagy el tudja ítélni, vagy hajlandó ezzel foglalkozni, hogy semmiképpen ne menjünk el egy ilyen ügy mellett” – tette hozzá.

A sajtóban megjelenő információk alapján a tornásszövetség az ügy eltussolásában volt érdekelt, amit a jogvédelmi szolgálat vezetője szerint elítélendő magatartást. Benkő Erika szerint a tornaszövetségnek azonnal belső vizsgálatot kellett volna indítani és felelősségre vonni az elkövetőket.

„Én nem tudom megítélni azt, hogy ők ezt miért cselekedték így, de mindenképpen azt gondolom, hogy nem volt helyes ahogyan cselekedtek, és nagyon dicséretesnek tartom annak a román sportlapnak a magatartását, amely végül is tudósított erről” – mondta a jogvédelmi szolgálat vezetője.

A ProSport tudósítása nyomán a múlt héten került nyilvánosságra egy tornászfiú bántalmazásának az esete. A közelgő junior Európa Bajnokságra készülődés során, egy romániai ifjúsági tornász edzőtáborban két román nemzetiségű tornászfiú súlyosan bántalmazta Z.K. fiatal erdélyi sportolót a magyar neve miatt. A társai tétlenül nézték, hogy fűtőtesthez kötözték a fiút, kopaszra nyírták, meztelenre vetkőztették, alkoholt itattak vele, ráfeküdtek és szexuális kontaktust mímeltek vele, és közben azt kiabálták neki, hogy „ungure, ungure”.

Mint kedden a Méhes György Alapítvány tájékoztatása alapján beszámoltuk, Nagy Elek Budapesten élő kolozsvári származású üzletember teljeskörű szponzori és továbbtanulási támogatást ajánlott fel a bántalmazott lugosi tornásznak, amennyiben a fiú úgy gondolja, hogy a történtek miatt Magyarországon folytatná a sportkarrierjét.

Kiskorúak bántalmazása esetén hívja a 119-es segélyhívó számot.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!