A Székelyudvarhelyért Párt polgármesterjelöltjeként száll ringbe Gálfi Árpád, de csapat és aláírások nincsenek hozzá

2024. április 10. – 14:53

Másolás

Vágólapra másolva

Bemerészkedtünk a medve barlangjába, mondhatnánk azok után, hogy végiggyalogoltunk az építőtelepszerű Székelyudvarhely utcáin, és elmentünk egészen a Gyergyó és Csíkszereda felé vezető kijáratig, a „tősgyköres bethlenfalvi” Gálfi Árpád főhadiszállásáig, hogy részt vegyünk a sajtótájékoztatóján.

Szerdán ugyanis a Székelyudvarhelyért Párt végre bejelentést tett, ami már azért is érdekes, mert ezek szerint Gálfiék kivárták a székelyudvarhelyi RMDSZ vasárnapi előválasztásának végét, és az RMDSZ polgármesterjelöltjének ismeretében szerették volna bejelenteni a Székelyudvarhelyért Párt polgármesterjelöltjét. Az RMDSZ jelöltje amúgy Szakács-Paál István, alias Szinusz lett, a vele készült interjúnk hamarosan megjelenik a Transtelexen. Az SZP jelöltje pedig ki más lehetett volna, mint maga Gálfi Árpád, akinek az általa alapított és elnökölt párt közgyűlése szavazott bizalmat.

Ennél azért izgalmasabb bejelentés volt a sajtótájékoztatón, hogy kiderült, kivel pótolja Gálfi korábbi kampányfőnökét, Ember Attilát. A 2016-os és 2020-as székelyudvarhelyi helyhatósági választások királycsinálója és egyben Gálfi Árpád egykori jobb keze, Ember Attila nem várta meg a bejelentést, kilépett a Székelyudvarhelyért Pártból.

Ő azóta belengette, hogy most már ő maga lenne a király, azaz akár még polgármesterjelöltként is viszontláthatjuk. Hogy ebből lesz-e valami, az később kiderül, egyelőre annyit tudunk, döntését azzal indokolta az UH.ro-nak, hogy közel négy éve bejegyezték a pártot Gálfival és harmadik társukkal, Tamás Bélával, azóta azonban egy szót nem hallott az illetőről, és amikor igen, akkor is csak azt a pletykát terjesztette, hogy Ember Attila 100 ezer euróért akarta kivásárolni Gálfi alól a pártot Szász Jenőnek.

Ember elmondása szerint Gálfi meghívta őt egy közgyűlésre, ahol 64 új tag állt vele szemben, Gálfi egész családja és még vagy négy-öt, számára ismerős arc volt köztük. „Ott volt Bethlenfalva összes kis- és nagygazdája, a sokatmondó tekintetükkel szembenéztek velem, és mondtam, hogy köszönöm szépen, ebből nem kérek” – mondta Ember Attila a lapnak, hozzátéve, hogy Gálfi Árpáddal már más nézeteket vallanak, és nem tud azonosulni azzal, amit Gálfi képvisel.

Szóval várható volt, hogy Gálfi Árpád mellett nem sok ismert arc lesz a sajtótájékoztatón. Marosi György sajtószóvivőtől kaptunk meghívást az eseményre, akiről annyi derült ki, hogy ügyvéd is, és a szóvivőségen túl ő intézi a párt ügyes-bajos jogi dolgait.

Gálfi Árpád jobbján pedig Bálint Csongor Attila ült, aki a Székelyudvarhelyért Párt polgármesterjelöltje szerint „fiatal, dinamikus” és a párt ügyvezető elnökévé választották.

Arra nem kaptunk választ a szűkszavú ügyvezető elnöktől, hogy tanácsosjelöltje lesz-e a pártnak, még nem állt ugyanis össze Gálfi Árpád csapata. Bár már nem sok ideje van erre április 30-ig, hiszen még az aláírásokat is csak szerdától arrafelé kezdték el gyűjteni. Gálfi, úgy tűnik, egyelőre nem aggódik. Feltehetően jobban izgul azért, hogy akárhány POL-os (Szabad Emberek Pártja) tanácsosát hozza át a Székelyudvarhelyért Pártba (az illetők emiatt tanácsosi mandátumukat veszítik el ebben a közigazgatási ciklusban), akkor sem tud olyan álomcsapatot összepakolni, mint 2020-ban, amikor Derzsi László RMDSZ-es polgármesterjelöltet 5000 szavazattal beelőzte.

Gálfi csak annyit árult el, hogy aki a tanácsosok közül az elmúlt időszakban „tette a dolgát” – nem csak Ölvedi Zsolt alpolgármester, hanem a Szabad Emberek Pártjának több mint fele – felkerül majd a jelöltlistájukra, de ez még tárgyalás alatt áll. Annyi tudható még, hogy Marosi György fenyédi, ezért a sajtószóvivő biztosan nem lesz tanácsos Udvarhelyen. Ugyanez vonatkozik a pártprogramra, mármint nem az, hogy biztosan nem lesz Gálfiéknak egy víziója, hanem, hogy még tárgyalás alatt áll, és majd április végén jelentik be.

Gálfi a Transtelexnek azt is hozzátette, hogy majd bemutat egy olyan statisztikát is, ami szerinte bebizonyítja, a Székelyudvarhely körüli települések nem hagyták le száz mérföldes csizmával a székely anyavárost, hiába rebesgetik, hogy már a falvak is jobban fejlődnek a központnál.

Ugyanakkor azt is leszögezték, a Székelyudvarhelyért Párt olyannyira Gálfiért a városért jött létre, hogy megyei és országos listával nem foglalkoznak. Egyébként a párt logója egy székelykapu lett, Gálfi szerint azért mert ez kötődik legjobban Székelyudvarhelyhez.

Gálfi Árpád 2016-ban lett először polgármester, amikor „nevető harmadikként” jutott győztes pozícióba az RMDSZ belső csatározásának köszönhetően. Addig a Szász Jenő-féle Magyar Polgári Párt politikusa és tanácsosa volt. Városi elnökként 68 embert keresett meg, hogy valaki induljon el a választáson, senki nem vállalta, ezért ő maga állt rajthoz, aztán őt is váratlanul érte, hogy mivel az RMDSZ két ismert politikusa (Bunta Levente, Székelyudvarhely 2008–2016 közötti polgármestere és kihívója, Arros Orsolya között) megoszlottak a tulipános szavazatok, illetve a választókban is megrendült a bizalom a helyi RMDSZ irányában, neki annyi szavazata gyűlt össze, hogy győztesként került ki a választásokból.

A következő mandátumért már a Székelyudvarhelyért Párt jelöltjeként indult volna, aminek létrehozását 2020 elején kezdeményezték, miután Gálfi Árpádot kizárták az MPP-ből. A párt bejegyzését azonban megfellebbezték, ezért kifutottak a határidőből. Ezután függetlenként indult volna, de ellenlábasai egy másik Gálfi Árpád nevű jelöltet hoztak volna, hogy gyengítsék a szavazáson, ezért Gálfi a 2020-as választáson a Szabad Emberek Pártjának színeiben indult. És ami ennél is fontosabb, olyan hiteles szakértői gárdát állított össze a tanácsosi listán, aminél jobbat nem igazán tudott volna senki ajánlani. Ahogy azonban a csodák általában, ez sem tartott sokáig, Gálfi rövid időn belül szinte egyedül maradt csapatában. A „felmondások sorát” a Melinda Instal két nagyágyúja, Pál Dénes és András Lehel kezdte, illetve az alpolgármester, majd a városmenedzser folytatta. Pálfi Kinga alpolgármester például most már az RMDSZ polgármesterjelöltje mögé állt be és saját alpolgármesteri Facebook-oldalával is megtámogatta. Gálfi tehát a sorcserék után szinte teljesen új csapatot toborzott a megmérettetésre, és egy harmadik párt jelöltjeként szeretné megválasztatni magát.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!