Az EMSZ bejelentette Tamás Sándor kihívóját

2024. április 8. – 12:47

Másolás

Vágólapra másolva

Fazakas Pétert, jelenlegi tanácsosát indítja a Kovászna Megye Tanácsának elnöki pozíciójáért az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) – írja a Háromszék napilap Zakariás Zoltán pártelnök bejelentése alapján.

Bár az EMSZ megállapodást írt alá az RMDSZ-szel az idei választásokon való együttműködésről, de a keretmegállapodás értelmében azokon a településeken, ahol az egyéni indulásuk nem veszélyezteti a magyarság képviseletét, indíthatnak saját jelöltet. Így tesznek Kovászna megyében is.

A napilap beszámolója szerint Zakariás Zoltán kifejtett, Háromszéken kevés olyan település van, ahol a verseny a magyar érdekképviseletet veszélyezteti, ezek esetében az együttműködés útját választják, így Bölönben, Hidvégen, Nagyborosnyón vagy Zágonban nem lesz saját jelöltje az EMSZ-nek. Máshol viszont külön indulnak, mert úgy vélik, szükség van a versenyre.

Zakariás szerint a megyei önkormányzat esetében viszont szükségét látják a változásnak, mert a túl hosszú ideig betöltött tisztség az erodációt hozza magával. A tanácsot 2008 óta vezeti az RMDSZ-es Tamás Sándor.

Az EMSZ a Kovászna megyei önkormányzat tanácsosi tisztségeiért is versenybe száll. A párt Fazakas Péter mellett még két jelöltet mutatott be a listájáról, az egyik Bálint József, aki korábban több mandátumon keresztül a sepsiszentgyörgyi városi tanács tagja volt, míg a másik Johann Taierling, aki az elmúlt négy évben a megyei önkormányzatban volt képviselő.

Jelenleg Kovászna Megye Tanácsában az RMDSZ-nek 22 képviselője van, az EMSZ-nek 3, a PNL-nek 3, míg a PSD-nak 2. A két említetten, tehát Fazakas Péteren és Johann Taierlingen kívül jelenleg még Csáki Attila képviseli az Erdélyi Magyar Szövetséget.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!