Egyórás figyelmeztető sztrájkot tartottak 300 kórházban

2024. április 3. – 13:55

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egészségügyi Szolidaritás Szövetséghez tartozó szakszervezetek tagjai több mint 300 kórházban figyelmeztető sztrájkot tartottak szerdán 12 és 13 óra között, mert elégedetlenek a kormány által felajánlott béremeléssel.

A szakszervezeti szövetség alelnöke, Gabriel Predică az Agerpresnek elmondta, hogy a tiltakozó alkalmazottak a figyelmeztető sztrájk idején beszüntetik a munkát, és a kórházak udvarára vonulnak. Közlése szerint a kormány által felajánlott béremeléssel azért elégedetlenek, mert nem fedezi az elmúlt két év inflációját. Sérelmezik azt is, hogy csak az alapbérük nőne, a különböző pótlékok a 2018-as szinten maradnak.

A szakszervezeti vezető elmagyarázta: ha a pótlékok nem módosulnak, az asszisztensek, ápolók és beteghordók június után mindössze 7 százalékkal kapnak többet egy plusz műszakért vagy ügyeletért. Emellett az öt évvel ezelőtti szinten marad az orvosok ügyeleti díja is. „Ez nyilvánvalóan teljesen demotiváló” – jegyezte meg Gabriel Predică.

Elmondta azt is, hogy Egészségügyi Szolidaritás Szövetség vezetősége április végén dönt az általános sztrájkról, aminek a kihirdetését valószínűnek tartja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!