Románia hadifelszerelésének 70 százaléka a szovjet időkből származik 20 évvel a NATO-csatlakozás után

2024. április 3. – 16:39

Másolás

Vágólapra másolva

Bár az utóbbi években több szerződést is kötött a román védelmi minisztérium új hadifelszerelés vásárlására, a monitorulapărării.ro összefoglalója szerint a román hadsereg felszerelésének több mint 70 százaléka elavult.

A szárazföldi erők még mindig használják a szovjet típusú vontatott tüzérségi eszközöket, ágyúkat és T-55-ös tankokat, az egyéni és csoportos fegyverzet is régi. A tengerészeti erők felszerelését egyáltalán nem korszerűsítette Románia az utóbbi időben, a rendelkezésre álló 3 fregatt, 4 korvett és 3 rakétahajó mindegyike körülbelül 30-40 éves.

A fejlesztés már elkezdődött: döntés született 3 HIMARS föld-föld rakétarendszer és 54 indítóberendezés, 227 Piranha 5 típusú páncélozott csapatszállító, 3 Bayraktar TB2 drónrendszer, 54 Abrams harckocsi beszerzéséről a szárazföldi erők számára. A légierő számára négy PATRIOT rakétarendszert vásároltak, folyamatban van az F-16-os repülők beszerzése és tervben van 7 Watchkeeper drónrendszer vásárlása is.

A haditengerészetet érintő egyetlen folyamatban lévő szerződés egy Naval Strike Missile (NSM) hajó elleni rakétarendszerre, 2 használt brit aknavadász-hajóra, és 2 korszerűsítésre váró Airbus helikopterre vonatkozik.

Az ukrajnai háború okozta feszültség miatt viszont nem csak Románia fegyverkezik, hanem más országok is, ez pedig a kézbesítés határidejének kitolódásához vezetett, figyelmeztettek februárban a védelmi minisztérium képviselői. Az 54 Abrams harckocsi például csak 2026-ban érkezik majd meg az Amerikai Egyesült Államokból, további három PATRIOT rakétarendszer pedig csak 2027-ben.

Utánpótláshiány a hadseregben

1990 óta 320 ezerről 75 ezerre csökkent a román hadsereg létszáma, mondta február elején Angel Tîlvăr védelmi miniszter, és hozzátette, elfogadásra vár az önkéntes katonai képzés bevezetését előíró törvénytervezet.

Az önkéntes katonai szolgálat bevezetését a román hadsereg vezérkari főnöke, Vlad Gheorghiță tábornok vetette fel elsőként, arra hivatkozva, hogy ha Oroszország győztesen kerül ki az ukrajnai háborúból, akkor a következő célpontja Moldova lesz, ezért egész Európának javítania kell a felkészültségén. Nyilatkozata után a vezető román politikusok sorra igyekeztek megnyugtatni a lakosságot, hangsúlyozva, hogy nem áll fenn a veszélye annak, hogy Románia háborúba keveredjen.

Vlad Gheorghiță tábornok azt is hangsúlyozta, hogy a hivatásos katonák sorában is nagy az elvándorlás, tavaly például mintegy 6000 katona lépett ki a seregből, ráadásul a tartalékosok átlagéletkora nagyon magas.

A GDP 2,5 százaléka helyett csak 1,6 százalékot költött védelemre Románia

A NATO nemrég közétett, a 2014 és 2023 közötti vonatkozó jelentéséből kiderül, hogy Románia az ígéretekkel ellentétben tavaly csak a GDP 1,6 százalékát fordította védelmi kiadásokra, ami kevesebb az ajánlott 2 százaléknál, és alacsonyabb a tagországok 1,73 százalékos átlagánál is. Abszolút értékben Románia védelmi költségvetése 5,6 milliárd dollár körül mozgott tavaly, ami valamivel több ugyan, mint amit Portugália, Csehország vagy Magyarország fordított erre a célra, de ezeknek az országoknak feleakkora hadseregük sincs, mint Romániának.

A legnagyobb hadiköltségvetése abszolút értékben az Amerikai Egyesült Államoknak van (2023-ban 875 milliárd dollárra becsülik), GDP-arányosan pedig Lengyelországnak (2023-ban 3.92 százalék).

A NATO-jelentésből az is kiderül, a védelmi költségvetés közel 60 százaléka személyi jellegű volt, felszerelések vásárlására csak 22 százalékot költött az ország 2023-ban.

Az egy főre eső védelmi költségvetés Romániában 2023-ban 200 dollár volt, ami jelentős növekedés a 2014-es 117 dolláros egy főre eső költségvetéshez képest, de az utóbbi négy évben fokozatosan csökkent. Magyarország egy főre eső védelmi költségvetését 2023-ban 336 dollárra becsüli a NATO jelentése, Lengyelországét 655-re, Norvégiáét pedig 1445-re, ami az európai országok közül a legmagasabb.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!