A romániai fiatalok jelentős része még bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy kire szavazna az EP-választásokon

2024. április 3. – 15:23

Másolás

Vágólapra másolva

Nemrégiben írtuk meg, hogy a romániai fiatalok körében a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) a legnépszerűbb párt, de akkor még nem lehetett tudni a pontos számokat. Egészen eddig. George Simion pártja a 18-35 év közötti korosztályban 16 százalékos népszerűséggel került az első helyre, utána következik a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 14-14 százalékkal, majd a Szociáldemokrata Párt 12 százalékkal, illetve Diana Șoșoacă S.O.S. Románia pártja 5 százalékkal – derült ki a szerdán közétett közvélemény-kutatás eredményeiből, amelyet a Fiatalok szavaznak szervezet kezdeményezésére az IRES készített.

A Hotnews portál által ismertetett adatokból az is kiderül, hogy az RMDSZ-t is mérték a felmérésen, és a Dacian Cioloș által alapított REPER-hey hasonlóan 2 százalékos volt a népszerűsége a fiatalok körében. Ebből persze messzemenő következtetéseket nem nagyon érdemes levonni, a felmérés hibahatára ugyanis 3,5 százalék. Ugyanakkor a megkérdezett fiatalok jelentős része, 12 százaléka mondta azt, hogy még nem döntött arról, hogy kire szavazna, ha jövő vasárnap lennének a választások, és sokan (13 százalék) nem válaszoltak a kérdésre.

Ha a 800 megkérdezett fiatal közül csak azoknak a válaszait vesszük, akik azt mondták, hogy biztosan elmennének szavazni, valamivel magasabb arányban, 23 százalékkal vezet az AUR. Utána következik az USR és a PNL 20-20 százalékkal, majd a PSD 17 százalékkal, az S.O.S. Románia 7 százalékkal és az RMDSZ 3 százalékkal.

A március közepén készült felmérésben arra is rákérdeztek, hogy az EP-választásokon kire fognak szavazni. Az összes megkérdezett körében a PSD-PNL szövetség végzett az első helyen 18 százalékkal, majd az AUR következik 15 százalékkal, az Egyesült Jobboldal Szövetség 14 százalékkal, az S.O.S Románia és a REPER 3-3 százalékkal. Ugyanakkor nagyon magas, 23 százalékos a bizonytalanok aránya.

Ha csak azokat vették, akik azt mondták, hogy biztosan elmennek szavazni a június 9-i EP-választásokon, a következőképpen alakult a sorrend: a PSD-PNL szövetség 30 százalékot kapna, az AUR és az Egyesült Jobboldal Szövetség pedig 25-25 százalékot. Az S.O.S. Romániára 6 százalékuk szavazna, az RMDSZ-re és a REPER-re pedig 4-4 százalékuk.

Az adatok ismertetésekor a Hotnews megjegyzi, a korábban publikált felmérés a politikum és a civil társadalom részéről is reakciókat váltott ki. Lucian Romașcanu korábbi PSD-s kulturális miniszter és Rareș Bogdan PNL-s EP-képviselő arra jutottak, hogy sürgősen szabályozni kellene a fiatalok körében népszerű TikTok működését, „mert szélsőséges üzeneteket terjesztő platformmá vált”. Daniel David, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem rektora pedig azt mondta a lapnak, hogy a „fiatalok démonizálása nagy hiba”. „Amíg az AUR elfogadott párt a román demokráciában, el kell fogadnunk azt a tényt is, hogy lehetnek olyan emberek, még iskolás fiatalok is, akiknek szimpatikus az üzenetük” – idézi a rektort a Hotnews.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!