Általános sztrájkba léptek a Román Posta alkalmazottai, nettó 400 lejes béremelést követelnek

2024. április 1. – 12:09

Másolás

Vágólapra másolva

A Romániai Postai Dolgozók Szakszervezete szerint az állami vállalat 21 ezer alkalmazottjának nagy hányadát minimálbérrel fizetik, és a minimálbérrel fizetettek aránya el fogja érni a 90 százalékot júliusban, amikor ennek összege bruttó 3700 lejre nő. A szakszervezet és a posta vezetősége között hetek óta folynak a tárgyalások a kollektív munkaszerződés megkötésére, és március 20-án figyelmeztető sztrájkot is tartottak a dolgozók.

Az Agerpres beszámolója szerint, a szakszervezet sérelmezi, hogy az állami vállalat vezetősége nem volt hajlandó tárgyalni velük. Ehelyett megállapodott egy másik, nem reprezentatív szakszervezettel, amelyet a Román Posta korábbi vezérigazgatója és a jelenlegi vezérigazgató egykori tanácsadója vezet. „A postások nem hagyták magukat manipulálni, és elszántak a sztrájkra” – olvasható a közleményben.

A Román Posta alkalmazottai arról is döntöttek, hogy egyenként levelet küldenek a kormánykoalíció vezetőinek, Marcel Ciolacunak és Nicolae Ciucănak.

A levelekben megemlítik, hogy havi nettó 2100 lejes fizetésük van, és már csontig ért a kés, a posta alkalmazottai Románia szegényei, és ez így nem mehet tovább.

Az egyik ilyen levélből idéz a Spotmedia. A kormánykoalíció vezetőinek címzett levelet egy olya postás írja alá, aki 30 éve dolgozik a vállalatnál, és minimálbéren tengődik.

„Egyike vagyok azoknak a postai dolgozóknak, akik az időjárástól függetlenül járják az országot, akik gondoskodnak arról, hogy a nyugdíjak és a szociális juttatások időben és biztonságban eljussanak a polgárok millióihoz, és mindig van egy kedves szavunk és egy mosolyunk a gyermekeik és unokáik által elfeledett idősekhez.

Talán elfelejtették, hogy a világjárvány idején is tettük a dolgunkat, még akkor is, ha a munkánkért és a kockázatokért, amelyeknek ki voltunk téve, nem kaptunk plusz pénzt. Még csak köszönetet sem kaptunk az ország elöljáróitól. De nem adtuk fel, és folytattuk alapvető küldetésünket: továbbra is szállítottunk, ott voltunk azok számára, akik a szolgáltatásainktól függenek” – áll a levélben.

A szakszervezet közölte, hogy a sztrájk ideje alatt is hajlandóak leülni tárgyalni a vállalat vezetőségével a követelésekről a Román Posta többségi tulajdonosa, azaz a román állam képviselőjének, Bogdan Ivan digitalizálásért felelős miniszternek a jelenlétében.

A Román Posta vezetősége minderre úgy reagált: tudomásul vették a sztrájk kirobbantását, de ez szerintük nem fogja befolyásolni a vállalat működését, mert az alkalmazottaknak mindössze egyötöde támogatta az általános munkabeszüntetést.

Külön üzentek annak a 2 millió nyugdíjasnak, akiknek a nyugdíját a postások kézbesítik, hogy időben megkapják a juttatásaikat. „Továbbra is minden erőfeszítést megteszünk a kollektív munkakonfliktus lezárásért” – olvasható közleményükben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!