A marosvásárhelyi Kultúrpalotában mutatkoztak be az AUR Maros-megyei jelöltjei

2024. április 1. – 11:06

Másolás

Vágólapra másolva

A Románok Egyesüléséért Szövetség a marosvásárhelyi Kultúrpalotában szervezett eseményen bemutatta Maros megyei jelöltjeit. A rendezvényen részt vett Dan Tănasă, mint az AUR Maros megyei képviselője, de eljött a párt elnöke, George Simion is, aki lelkesítő beszéddel indította útjára a Maros megyei csapatot. A részletekről nem tudnánk ilyen sokat, ha a Marosvásárhelyi Rádió roma műsorainak szerkesztője, Moca Rudy nem számolt volna be róla részletesen saját Facebook oldalán. A közrádióval szerződéses viszonyban álló, és annak etikai kódexét megsértő kisebbségi, roma műsort készítő újságíró egyáltalán nem rejtette véka alá pártszimpátiáját, amikor megírta „tudósítását” az eseményről.

Az Agerpres beszámolója szerint George Simion marosvásárhelyi beszédében azt állította, Marcel Ciolacu kormányfő megállapodott az RMDSZ-szel abban, hogy a román pártok nem indítanak közös polgármesterjelölteket a fontosabb erdélyi városokban.

Az AUR Maros megyei önkormányzati jelöltjeit bemutató vasárnap esti rendezvényen a politikus kifejtette: fontosabb, mint valaha, hogy „a Románia szívében élő románok” egységesek maradjanak. Ám szerinte a Szociáldemokrata Pártot (PSD) is vezető miniszterelnök csak azokon a fontosabb erdélyi településeken támogatja a román pártok közös polgármesterjelölt-indítását, amelyekben politikai és anyagi érdekei vannak. A koalíció pedig azért hozta előre a helyhatósági választásokat, hogy a jelenlegi kormánypártok és „a sovén RMDSZ” hatalmon maradjanak – tette hozzá Simion.

A News.ro hírügynökség részletesen idézi Simion beszédét: „Nagyon fontos, hogy jelen legyünk itt, az ország központjában, Románia szívében, és minden eddiginél fontosabb, hogy a románok egységesek legyenek, ne pedig politikai pártok által megosztottak. Sajnos, Románia miniszterelnöke, egy nagyon-nagyon kisember, Marcel Ciolacu, alkut kötött az RMDSZ-szel, hogy a román erőknek ne legyenek közös jelöltjeik Erdély főbb városaiban. Őt csak ott érdeklik a közös jelöltek, ahol neki érdekeltségei vannak. Politikai érdekek, ingatlanos érdekek, érdekek a különböző maffiák fenntartásában, amelyek jelenleg Romániát uralják. Ezért, gyorsan, törvénytelenül és alkotmányellenesen szervezik meg ezeket a választásokat. Azért, hogy a PSD, a PNL és ez a hidra, amit RMDSZ-nek hívnak, hatalmon tudja tartani magát. Azért vagyunk itt, hogy megmondjuk nekik: STOP, mi ezzel nem értünk egyet! Elvették az olajunkat, az erdeinket, elvették a földgázunkat és cserébe schengeni megaláztatást adnak nekünk. Ma, katolikus és protestáns testvéreink húsvétja mellett, akiknek fényes ünnepet kívánunk, elméletileg a schengeni övezetbe való belépésünket is meg kell ünnepelnünk. Csakhogy mi még nem léptünk be Schengenbe. Néhányan birodalmi udvari reflexekkel úgy döntöttek, hogy megaláznak minket. Ha még lenne nemzeti, független és szuverén kormányunk, akkor minden osztrák céget kirúgnának az országból” – mondta George Simion, az AUR elnöke.

Az AUR elnöke bejelentette, hogy a párt marosvásárhelyi polgármesterjelöltje Cristian Vântu, aki „50 százalékban román, 50 százalékban magyar és öt nemzedék óta 100 százalékban marosvásárhelyi”. Az 50 éves jelölt korábban 12 évig a brit egészségügyben dolgozott, 2021-ben tért vissza szülővárosába, ahol háziorvosként és egy magáncég vezetőjeként tevékenykedik. „A román kulturális értékek és népünk bizánci kulturális örökségének lelkes támogatója” – jellemezte Cristian Vântut a pártelnök.

Az eseményről készült videón az AUR marosvásárhelyi polgármesterjelöltje az 50. percnél lép színre, és az 51. percnél magyarul kíván boldog húsvéti ünnepeket a katolikus, református és más protestáns felekezeteknek.

A marosvásárhelyi polgármesterjelölt, Cristian Vântu komoly rendszerellenes és EU-szkeptikus beszédben foglalta össze mindazt, amit Marosvásárhelyről, az országról és az EU-ról gondol. Nyugat-ellenes, összeesküvés-elméletekkel megtűzdelt beszédében visszaköszönnek olyan elemek is, amelyeket az RMDSZ EP-képviselőinél is már hallhattunk:

„Azért léptem be az AUR-ba, mert megígértem magamnak, hogy ahhoz a párthoz csatlakozom, amely megvédi a hagyományos értékeket, megvédi a családot és a nemzeti identitást, mindenkinek joga van megvédeni az identitását és a kultúráját. Nem lehetünk európai bolondok homogén csőcseléke, meg kell védenünk az identitásunkat, a hitünket, az egyházunkat. Nem keverhetjük össze az anyát és apát, nem lehetünk ateisták és nem imádkozhatunk szociális intézményekben. Azért jöttem haza, hogy valamit megváltoztassak. Nem azért jöttem ide, hogy tétlenül nézzem, ahogy tovább lopnak. Láttátok, mi történik? Nincsenek parkolóhelyek, ülünk a dugóban, a jelenlegi polgármester által kreált őrületben. Tisztelem őt, mint embert, öt gyereke van, most már hat, de ő egy inkompetens polgármester. Nem tudunk európai pénzeket felvenni. Ez történik. A Dózsa György utca újjáépítését ígérő pénzeket vesszük el, és most a klinika területe következik. Úgy adnak nekünk pénzt, hogy arra kényszerítenek, adjuk fel parkolóhelyeket, ösztönözzük a biciklis közlekedést. Hány beteg ember jár kerékpárral a kórházba, emberek? Az emberek szavazatát kérjük azzal, hogy azt mondjuk, nyugaton ez így van. Ha a Nyugat megöli magát, nekünk is meg kellene ölnünk magunkat? Össze kell kevernem az anyámat az apámmal? Tücsöklisztet is kell ennem? Miféle ostobaság ez? Nem fogadhatjuk el a ránk aggatott szélsőségesek kifejezést. Ki a mérgezőbb? Mi, mert normálisan akarunk enni, normálisan parkolni, civilizált városban élni?” – mondta Cristian Vântu orvos a bemutató rendezvényen.

Az AUR marosvásárhelyi polgármesterjelöltje mellett bemutatkozott a Maros megyei tanácselnökjelölt, az erdőszentgyörgyi, radnóti polgármesterjelöltek, városi és megyei tanácsosjelöltek.

A Maros Megyei Tanács elnöki tisztségére Răzvan Biro, „egy 29 éves, történelem és politológia szakon végzett fiatalember pályázik, aki aktívan részt vett civil és politikai szervezetek munkájában a nemzeti és ifjúsági mozgalmak területén, így átfogó tapasztalatot szerzett arról, hogy mivel jár a politikai szervezetek irányítása” – írja az AUR. Párton belül 2020 óta az AUR Maros megyei szervezetének koordinátora, 2021 óta pedig a Románok Egységéért Szövetség főtitkárhelyettese – mutatnak rá az AUR közleményében.

„Ezt az építkezést félénken kezdtük el. 2020-ban maroknyi ember voltunk, és a helyhatósági választásokon alig sikerült 20 csapatot körvonalaznunk a helyi tanácsokba. Ma 74 Maros megyei helyi tanácsosi listával és 47 polgármesterjelölttel jelentkezünk. Ha 2020-ban 100 taggal fejeztük be a választási kampányt, akkor ma az AUR Maros megyei fiókja az egyik legnépesebb megyei fiók az országban. Több mint 3000 tagot számlál. Három év folyamatos küzdelem volt, amelyben építkeztünk. Olyan évek voltak, amelyekben senki nem adott volna esélyt nekünk. Maros megyében hatalmas lehetőségek voltak, de ma már érezzük a megye hanyatlását. Maros megyét blokkolják a pártérdekek, az RMDSZ elszigetelő és diszkriminatív politikája, azoknak a gyávasága és méltatlansága, akik 1990-től napjainkig kormányozták a megyét, olyan vezetők, akik képtelenek eljönni Bukarestbe, hogy az asztalra csapjanak és harcoljanak Maros megyéért” – jelentette ki Răzvan Biro a jelöltállításon.

A rendezvényen sok szó esett a kétnyelvűségről, magyar-román vegyes identitásról. Ennek jegyében felhívták a színpadra Rudy Moca műsorvezetőt is, aki arról beszélt, hogy nemcsak roma, hanem román és magyar gyökerekkel is rendelkezik, de elsősorban Maros megyei származására büszke. Cristian Vântu bemutatta az erdőszentgyörgyi polgármesterjelöltet is, Móga Attilát, mintegy alátámasztva ezzel, hogy az AUR nemcsak román jelölteket állít. Kétnyelvű plakátokkal fognak kampányolni, mondta Vântu, és az lesz a szlogen, hogy „Együtt élünk, együtt dolgozunk, együtt szavazunk!”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!