Kiskorúakkal is gyűjti az RMDSZ a választásokon való induláshoz szükséges aláírásokat

2024. március 26. – 17:55

Másolás

Vágólapra másolva

Június 9-én egyszerre tartják az európai parlamenti és a helyhatósági választásokat. Az RMDSZ-nek 200.000 támogatói aláírásra van szüksége a választásokon való részvételhez. A pártok és jelöltek által a választásokon való részvételhez gyűjtött támogató aláírásokra vonatkozó szabályzat rendelkezik arról, hogy ezeknek a hamisítása büntetőtörvénykönyvbe ütköző cselekedet, és a törvény bünteti, azonban arról nem szól semmiféle szabályzat, hogy az aláírásgyűjtőknek miféle kritériumoknak kell megfelelniük.

Kolozsváron is megjelentek az RMDSZ aláírásgyűjtő standjai, és a közösségi médiát elárasztották a politikusok üzenetei, akik arról posztoltak fotós, mozgóképes tartalmakat, hogy milyen lelkesen gyűjtik a különböző helyszíneken barátságosan mosolygó fiatalok az RMDSZ-t támogató aláírásokat. Amiről nem szóltak ezek a posztok az az, hogy egyik-másika a fiataloknak még kiskorú, sőt mi több, 16 éves sincs.

A 16 éves korhatár azért fontos, mert mint fentebb említettük, az aláírások hitelességéért az a személy felel, aki begyűjti őket. Az űrlap tartalmaz is egy olyan záradékot, amelyet az önkéntesnek kell kitölteni a saját személyes adataival, és aláírásával tanúsítani, hogy az általa beszolgáltatott adatok hitelesek és megfelelnek a valóságnak.

A közelgő politikai választási kampány közvetetten és közvetlenül is érinti a kiskorúakat. A március 15-i ünnepségeken osztogatott szórólapok üzenete („Győzzenek a magyarok!”) rájuk is hatással van. A választások alkalmat adnak politikai szocializációjuk, állampolgári nevelésük formálására, a demokratikus értékek megismerésére, ugyanakkor könnyen a politikai játszma és befolyásolás eszközévé válhatnak. Rendszeressé vált már, és senki nem kapja fel a fejét, hogy a választók érzelmi meggyőzésére játszva a politikusok saját céljaik szolgálatába állítják a kiskorúakat.

A Transtelex tudomást szerzett arról, hogy a Kolozs Megyei Magyar Diáktanács néhány tagja jelentkezett az RMDSZ ifjúsági szervezeténél, ahol elfogadták ezt, és egy gyorstalpalóval felkészítették őket az aláírásgyűjtésre. A fiatalok közül eggyel sikerül elbeszélgetnünk, aki alig kilencedik osztályos, de már bekapcsolódott az aláírásgyűjtésbe.

A kiskorú diákkal való beszélgetésünk után felhívtuk Csoma Botondot, az RMDSZ szóvivőjét, hogy megkérdezzük, mi az RMDSZ hivatalos álláspontja arra vonatkozóan, hogy középiskolás diákokat is bevonnak az aláírásgyűjtési folyamatba. Csoma kifejtette, a törvény nem tiltja, és ő maga sem lát kivetnivalót abban, ha 16 évet már betöltött fiatalok közelebbről próbálják ki, mit jelent a közéletben való részvétel. Szerinte az aláírásgyűjtés nem minősül kimondottan politikai tevékenységnek, és az sem baj, ha ezek a fiatalok csak két év múlva szavazhatnak, hisz amúgy is mindig amiatt van panasz, hogy a fiatalabb korosztály nem érdeklődik a politikai kérdések iránt, így legalább azoknak, akik kíváncsiak, meg kell engedni, hogy részt vegyenek ebben.

Felvetésünkre, hogy tudomásunk van olyan esetekről is, ahol 16 évnél fiatalabbak végezték a feladatot, elismerte, ez valóban gondot jelenthet, hisz a 16 év alatti kiskorúaknak nincs még büntetőjogi felelősségük. Azaz nem felelhetnek a törvény előtt az összegyűjtött aláírások hitelességéért.

Azt is megkérdeztük, milyen módszerekkel szervezik be a fiatalokat, van-e formális együttműködési egyezmény a Kolozs Megyei Magyar Diákszövetség és a KIFOR, a Kolozs megyei magyar ifjúsági közösségeket tömörítő szervezet között. Csoma szerint nincs formális megállapodás, az önkénteseket ismerősökön keresztül csatornázza be az RMDSZ.

A szóvivővel való beszélgetésünk során szóvá tettük, alapvetés kéne legyen az RMDSZ számára, hogy kiskorúakat ne használjanak fel pártpolitikai célokra, ne szerepeltessék őket a rendezvényeiken, fotóikat ne használják fel politikai üzeneteket közvetítő célokra, és többek között ne kiskorú önkéntesekkel oldják meg a támogatási aláírások begyűjtését. Olyan politikai és alkotmányos kultúrát kellene létrehozni, amelyben a kiskorúak nem lehetnek pártpolitikai tevékenység díszletei vagy eszközei.

Csoma Botond válaszában tagadta, hogy az RMDSZ „kihasználta” volna az aláírásgyűjtő fiatalokat. Szerinte mindössze arról van szó, hogy a közélet iránt élénken érdeklődő diákok ajánlkozását az RMDSZ ifjúsági szervezete elfogadta, lévén, hogy semmiféle törvényes előírás nincs arra vonatkozóan, hogy 18 évesnél fiatalabb segítőket nem szabad fogadnia a pártnak. Ő maga is vendégül látott iskolásokat a parlamentben, ahol a törvényhozó testület működését mutatta be nekik, példálózott a Kolozs megyei képviselő. Ellenvetésünkre, hogy a bemutatás, megismertetés, illetve a politikai célokra való felhasználás két különböző kategória, Csoma azt válaszolta, szerinte mindkét módszer alkalmas arra, hogy a fiatalok megértésék, hogyan működik a közélet.

A Transtelex – a vitát eldöntendő – kérdéssel fordult az Állandó Választási Hatósághoz, illetve a Központi Választási Irodához, hogy tisztázzuk, lehet-e kiskorú, 18. életévét be nem töltött fiatal, akinek még nincs szavazati joga, pártpolitikai tevékenységet elősegítő önkéntes, avagy háttere, díszlete, népszerűségnövelő tényezője egy politikai pártnak. A tanintézmények politikai semlegességének követelménye is azt szolgálja, hogy a gyermekek ne válhassanak a politika eszközévé. Véleményünk szerint a kiskorúak pártpolitikai célú szerepeltetését, illetve felhasználását nem igazolja és nem is igazolhatja az önkéntesség, a beleegyezés.

Az aláírásgyűjtés nem a közéletben való részvételt jelenti és nem valódi szerepvállalásról szól. A kiskorú ugyanis nem kap szót, nem saját érdekét, hanem valakinek a véleményét képviseli, ebben az esetben egy politikai pártét. Az, hogy a Kolozs Megyei Magyar Diáktanács tagjai „önként” jelentkeztek erre a feladatra, annak a jele, hogy a diákönkormányzatokat politikai befolyás alá vonták, és a képviselet útja megfordul: a kiskorúak képviselik a politikai véleményeket és nem a politikusok a gyerekek érdekeit és jogait.

A választási hajrában, az esélymaximalizálás érdekében a politikai pártok hajlamosak átlépni olyan határokat és meghozni olyan döntéseket, melyek sértik a kiskorúak jogait. Ha valaki a gyerekek, fiatalok bevonása mellett dönt, felelős azért is, hogy annak folyamata a nyilvánosság számára is egyértelmű legyen, miért, milyen megfontolásból teszi. Miért döntött az RMDSZ úgy, hogy kiskorúak is gyűjthetnek aláírásokat? A gyerekjogokat sértő helyzetek minden esetben rossz üzenetet hordoznak a társadalom számára akkor is, ha a szülők adott esetben beleegyeztek, és a kiskorúak „önkéntes alapon” jelentkeztek a kampányba.

Ha a Központi Választási Irodától és az Állandó Választási Hatóságtól választ kapunk kérdésünkre, visszatérünk a témára.

Megjegyzés: Beszámolónkból kihagytunk minden olyan részletet, amely a kiskorú személyi jogait sérthetné, illetve személyazonosságára utalhatna.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!