Áprilistól a gyermeknek és kísérőiknek már csak szülői nyilatkozatra lesz szüksége a felszálláshoz a schengeni övezet országaiban

2024. március 22. – 09:35

Másolás

Vágólapra másolva

A gyermekek szülői nyilatkozattal léphetik át a határt, a 16 évesek és az ennél idősebb kiskorúak pedig bizonyos feltételek mellett egyedül is utazhatnak március 31-től, amikor Románia repülőterei csatlakoznak a schengeni övezethez, írja az Adevărul.

A Belügyminisztérium és a határrendészet közzétette azokat az eljárásokat, amelyeket március 31-től alkalmazni fognak a szülők nélkül utazó gyerekek esetében.

  1. A kiskorúak gond nélkül beléphetnek a schengeni övezet országaiba, ha mindkét szülő jelen van, vagy ha az egyik szülővel utaznak, és a másik szülő nyilatkozatával is rendelkeznek. Illetve, ha a kísérőt a szülők felhatalmazták a közös utazásra.
  2. A 16. életévüket betöltött romániai kiskorúak szüleik (vagy törvényes képviselőik) beleegyezésével kísérő nélkül is utazhatnak, közjegyző előtt aláírt nyilatkozat alapján. A szülői beleegyezés a 16 évesek esetében akkor nem szükséges, ha a kiskorúak lakóhelyükre vagy tartózkodási helyükre utaznak.

A nyilatkozatokat az országban közjegyzőnek, külföldön pedig a román diplomáciai vagy konzuli képviseleteknek kell hitelesíteniük, vagy ha külföldi hatóságok által lettek kibocsátva, akkor meg kell felelniük a törvényben előírt feltételeknek.

A belügyminisztérium eredeti tervezete szerint a kiskorúakat külön erre a célra kialakított helyiségekben, külön eljárás keretében ellenőrizték volna. A kisérőknek és a kiskorúaknak a felszállás előtt legalább egy órával meg kellett volna jelenniük az ellenőrzési pontnál.

David Ciceo, a Román Repülőterek Szövetségének elnöke szerint egyetlen schengeni országban sincs ilyen eljárás. Máshol két sor szokott kialakulni, az egyik a határrendészetnél, a másik az utasfelvételnél.

„Reméljük, hogy a rendeletet ebben a formában fogadják el” – hangsúlyozta a Kolozsvári Nemzetközi Repülőtér vezérigazgatója.

Március 31-ig a repülőtereknek készen kell állniuk a schengeni és a nem schengeni beszállási forgalom elkülönítésére. A román állampolgároknak már nem kell majd okmányokat bemutatniuk a határrendészetnek, ha a térség másik 28 országába (beleértve Bulgáriát is) utaznak. A schengeni országokba utazó utasoknak csak a beszállási ponton kell majd bemutatniuk személyazonossági okmányukat, amennyiben a légitársaság megköveteli azt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!