Diszkriminatív kijelentést tett az utcán szülő nő ügyében az urziceni-i polgármester, 10 000 lejes bírságot kapott

2024. március 22. – 14:19

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) 10 ezer lejre bírságolta Constantin Savát, Urziceni polgármesterét a 2023. július 31-én a városi kórház előtt, a járdán szülő nő ügyében tett kijelentései miatt, írja az Agerpres.

A tanács pénteki közleménye szerint egyöntetűen megszavazták a határozatot, amely kimondja, hogy Constantin Sava kijelentései diszkriminatívak a 2000/137-es kormányrendelet 2. cikkelyének 6. bekezdése, illetve 15. cikkelye értelmében. A 10 ezer lejes bírságról szóló szankciót 6 igen és 3 nem vokssal fogadta el a CNCD.

Giuliano Dumitru, a rasszizmus visszaszorításáért küzdő Aresel Polgári Platform egyik vezetője az eset után a szervezet nevében kérte a polgármester lemondását, illetve azt, hogy Constantin Sava kérjen bocsánatot az érintett nőtől és a roma közösségtől. Giuliano Dumitru szerint a polgármester faji alapú gyűlöletkeltést követett el, amikor azt mondta, hogy az urziceni-i kórházban a bărbuleşti-i romák miatt nincsenek orvosok és nincs jól felszerelt szülészeti részleg, mivel a romák „százával” mennek a kórházba, ott mosakodnak, és „zavarják az orvosokat”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!