Kicsapták az iskolából a marosvásárhelyi diákot, aki megütötte és megrúgta osztályfőnökét

2024. március 20. – 07:08

Másolás

Vágólapra másolva

A marosvásárhelyi "Alexandru Papiu Ilarian" Gimnázium vezetősége hivatalos közleményben jelentette be, hogy a március 11-i események kivizsgálását követően úgy döntött, kicsapja az iskolából azt a fiút, aki megverte az osztályfőnökét, és akit egy nap alatt kétszer is bekísért a rendőrség.

Sajnálatos, hogy gimnáziumunknak, egy olyan tanintézmény, amelynek mindig is nyitva álltak a kapui azok előtt, akik egy emelkedett, barátságos és befogadó akadémiai környezetet akartak, ma be kell zárnia kapuit egy súlyosan szabályszegő, a normalitást teljesen mellőző hozzáállás előtt" – írta közleményében az iskola vezetősége.

A tájékoztatás szerint a diákot a hatályos törvények értelmében nem fosztják meg attól a lehetőségtől, hogy folytassa tanulmányait, jövőre beiratkozhat egy másik iskolába. Marosvásárhelyi források szerint a magyar nemzetiségű kiskorú számára nem az első eset, amikor fegyelmi kihágás miatt iskolát kell változtatnia.

Amint a Transtelexen megírtuk a marosvásárhelyi Alexandru Papiu Ilarian Gimnázium nyolcadik osztályos tanulóját hétfőn kétszer is bevitték a rendőrségre, miután egy szekrényre mászva obszcén gesztusokat tett tanára irányába, majd édesanyja jelenlétében megfenyegette, megütötte és megrúgta osztályfőnökét. A Maros megyei tanfelügyelőség közleményben részletezte a történteket. Eszerint a diák azért nem volt hajlandó leszállni a szekrényről és visszaülni az iskolapadba, mert korábban már többször megbüntették viselkedése miatt. Miután a fiú hajthatatlanná vált és sértő kifejezéseket használt, az iskola igazgatója felszólította a tanárt és a többi diákot, hogy menjenek át egy másik terembe. A tanuló ezután cigarettára gyújtott, és kiült a második emeleti tanterem ablakpárkányára. Ezután értesítették a rendőrséget, és hívták a 112-es segélyhívó számot. Mivel a 15 éves fiú nem akart együttműködni a helyszínre kiérkezett rendőrökkel, lefogták és bekísérték a rendőrségre, ahova behívták a gyermek anyját is. A kiskorú 500 lejes bírságot kapott garázdaság és csendháborítás miatt.

Nem sokkal később ismét hívták a rendőrséget ugyanabból az iskolából. Mint kiderült, a tanuló ezúttal megütötte és megrúgta a tanárát – közölte a rendőrség. Amikor ugyanis a diák édesanyjával visszatért az iskolába, a folyosón megvárták a diák tanárát, megfenyegették, hogy megölik, majd a diák ütni és rugdosni kezdte a tanárt, miközben az anya szidta a pedagógust. Ezután ismét kihívták a rendőrséget, a tanulót és az anyját bevitték a rendőrségre, a tanárnőt pedig a sürgősségre kísérték.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!