A magyar-román határtól az aradi börtönbe vitték Cătălin Cherecheşt

2024. március 20. – 08:39

A magyar-román határtól az aradi börtönbe vitték Cătălin Cherecheşt
Catalin Cherechest, Nagybánya volt polgármesterét átadják a román rendőrségnek Nagylak 2 határátkelőhelyen – Fotó: Inquam Photos / Cornel Putan

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar-román határtól az aradi börtönbe vitték kedd este a Németországból a német rendőrség által az országba hozott Cătălin Cherecheşt.

Andrei Băeţan, a börtön szóvivője az Agerpres hírügynökségnek elmondta, amint megérkezett, Cherecheşt azonnal megmotozták és orvosi kivizsgálásnak vetették alá, majd karanténba helyezték egy olyan helyiségbe, amelyet más, szintén karanténban levő elítélttel kell megosztania.

A szóvivő nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy a volt nagybányai polgármester mennyi időt fog az aradi börtönben tölteni vagy, hogy szerdán átviszik-e Bukarestbe.

Cătălin Cherecheş az este folyamán érkezett Románia területére a nagylaki autópálya-határátkelőn keresztül.

Alina Gorghiu igazságügyi miniszter korábban elmondta, hogy Cherecheş kiadatása előtt az igazságügyi minisztérium garantálta a német hatóságoknak, hogy megfelelő fogvatartási körülményeket biztosít az elítéltnek. Ugyanezt az eljárást alkalmazzák a Romániának kiadott többi elítélt esetében is.

A volt elöljáró 21 napot fog tölteni a rahovai börtönben karanténban és megfigyelés alatt, majd elszállítják abba a fogvatartási intézménybe, ahol letölti börtönbüntetését. Ennek holléte nem publikus, de a szabály általában az, hogy a lakhelyéhez legközelebb eső börtönbe viszik az elítéltet – magyarázta a miniszter.

A karantén idején Cătălin Cherecheş harmadmagával lesz egy 19 négyzetméteres helyiségben, és akárcsak a többi fogvatartott, változatos étrendben részesül, és hozzáférése lesz a börtön területén lévő kereskedelmi egységhez, kiadványokhoz és egészségügyi ellátáshoz – mondta Gorghiu.

Cătălin Cherecheşt vesztegetés többrendbeli elfogadása miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a kolozsvári táblabíróság 2023. november 24-én. A jogerős ítélet kihirdetésének napján Cherecheş egy rokonának érvényes személyi igazolványát felmutatva a petei határátkelőn keresztül elhagyta az országot. Néhány nappal később a Román Rendőrség és a német, magyar, osztrák és olasz hatóságok együttműködésének köszönhetően Németországban elfogták és őrizetbe vették a volt elöljárót.

Az igazságügyi miniszter múlt héten jelentette be, hogy egy müncheni bíróság Cătălin Cherecheş kiadatásáról döntött, és a volt nagybányai polgármester egy romániai börtönben fogja letölteni a kiszabott ötéves büntetését.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!