Indulhat az Egyesült Jobboldal Szövetség a választásokon

2024. március 19. – 14:46

Másolás

Vágólapra másolva

A legfelsőbb bíróság jóváhagyta kedden a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Pártja (PMP) és a Jobboldal Ereje összefogásával létrejött Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) megalapításáról szóló megállapodás iktatását, írja az Agerpres.

Az ADU közleménye szerint a legfelsőbb bíróság helyt adott a fellebbezésüknek, amelyet a Központi Választási Iroda (BEC) korábbi elutasító döntése ellen nyújtottak be. „A legfelsőbb bíróság ítélete is bizonyítja, hogy a BEC korábbi határozatát a PSD által ellenőrzés alatt tartott, demokráciaellenes politikai többség befolyásolta, de az Egyesült Jobboldal Szövetség választásokról való kizárását célzó kezdeményezésük elbukott” – fogalmaztak.

A közlemény szerint a bírósági ítélet azt bizonyítja, hogy a BEC önkényesen zárta ki a választásokról az EDU-t. „Bármennyire is kétségbeesett a Iohannis-rezsim, a törvények egyértelműek. A legfelsőbb bíróság helyesen döntött, akárcsak 2019-ben, amikor Dragnea az USR választási részvételét próbálta megakadályozni. (...) Találkozunk június 9-én” – üzenték a jobboldali szövetséget alkotó pártok vezetői.

A legfelsőbb bíróság kedden érvénytelenítette a BEC-nek azt a határozatát, amellyel elutasította az ADU megalapításáról szóló megállapodás iktatását.

A bírák jogszerűnek ítélték a megállapodást, így az Egyesült Jobboldal Szövetség részt vehet a június 9-i európai parlamenti és helyhatósági választásokon. A döntésük jogerős.

A BEC a vasárnapi ülése után jelentette be, hogy elutasította az Egyesült Jobboldal Szövetség megalapításáról szóló megállapodás iktatását. A testület azzal indokolta döntését, hogy a pártok nyilvántartásában szereplő adatok szerint a PMP elnöke Cristian Diaconescu, de nem az ő aláírása szerepel az Egyesült Jobboldal Szövetség megalapításáról szóló megállapodáson.

Az Egyesült Jobboldal Szövetség hétfőn támadta meg a legfelsőbb bíróságon a Központi Választási Iroda döntését.

Az USR elnöke, Cătălin Drulă hétfői közleményében hangsúlyozta, hogy a BEC-nek a Szociáldemokrata Párt kérésére meghozott döntése antidemokratikus, célja megakadályozni, hogy a három ellenzéki párt szövetségként részt vegyen a választásokon. „Kritikus helyzetben vagyunk, a legfelsőbb bíróság bíráinak vállán nyugszik a demokrácia jövője” – fogalmazott Drulă.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!