Áprilisban széleskörű drogfogyasztás elleni kampányt indít a családügyi minisztérium az egyetemi központokban

2024. március 18. – 14:42

Másolás

Vágólapra másolva

Széleskörű drogellenes tájékoztató kampányt indít áprilisban az ország 20 egyetemi központjában a családügyi minisztérium – jelentette be Natalia Intotero tárcavezető.

Az Agerpres összefoglalója szerint a Focşani-ban tartott sajtótájékoztatón a miniszter elmondta, hogy az április elsején kezdődő és a hónap végéig tartó kampányt uniós alapokból finanszírozzák az ifjúság éve keretében.

„Az eddigi legnagyobb prevenciós kampányt indítjuk útjára a kábítószer-használat és a függőség más formáinak megelőzésére, illetve a családon belüli erőszak és az emberkereskedelem ellen. Jelen leszünk Románia mind a 20 egyetemi központjában” – számolt be a miniszter.

Intotero szerint a kampányt a Legfelsőbb Védelmi Tanácshoz (CSAT) tartozó minisztériumok támogatásával fogják végrehajtani.

A családügyi miniszter azt is elmondta, hogy a kampányban az orvosi, a szociális munkás és a pszichológia karok hallgatói vesznek részt, de olyan fiatalok is jelen lesznek, akiknek sikerült leküzdeniük a függőségi problémáikat.

Romániában a tavaly augusztusi tengerparti gázolás után lett forró téma a drogfogyasztás. Nemrégiben a képviselőház azt a törvénymódosítást is megszavazta, amely szigorúbban bünteti a pszichoaktív szerekkel való visszaéléseket. Románia ugyanakkor még mindig egy évszázaddal ezelőtti stratégiákkal küzd a drogok ellen. A PressOne januárban közölt egy cikket, amelyben arról írnak, hogy nálunk még mindig a régi, csaknem 100 éves diskurzus dominál a kábítószer-ellenes kampányokban, amikor megfélemlítéssel próbálták megfékezni a fogyasztást. Megjegyzik, az ilyen jellegű kampányok nemcsak hogy nem csökkentették a kábítószer fogyasztást, hanem ennek éppen az ellenkezőjét hozták: eltántorították az embereket a segítségkéréstől, megbélyegezték a fogyasztókat és megnehezítették az életüket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!