Megszavazták, hogy súlyosabb büntetést kapjanak ezután a pszichoaktív szerekkel való visszaélésekért

2024. március 5. – 16:26

Másolás

Vágólapra másolva

Döntő házként elfogadta kedden a képviselőház a pszichoaktív szerekkel való visszaélés büntetését szigorító tervezetet – írja az Agerpres.

Míg a jelenleg hatályos jogszabályok kettőtől hét évig terjedő büntetést írnak elő pszichoaktív szerrel való visszaélés esetén addig a kedden elfogadott tervezet háromtól tíz évig terjedő szabadságvesztésre növeli a kiszabható büntetést.

A 250 támogató és 21 ellenszavazattal elfogadott tervezet szerint bűncselekményt követ el és háromtól tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető a pszichoaktív hatású szerekkel való visszaélés.

Az elfogadott tervezet egy másik fontos szigorítást is bevezet. Eszerint amennyiben a bűncselekmény magas kockázatú drogokkal való bel- vagy külföldi kereskedés, a büntetés nem enyhíthető hatósági felügyeletre.

„Nem árulhatsz heroint vagy kokaint úgy, nem tehetsz tönkre életeket úgy, hogy majd szabadlábra kerülsz. A kereskedők helye a börtönben van. Nem lehetünk tanúi még egy olyan tragédiának, mint ami 2 Mai-on történt” – idézi a törvény mellett érvelő Alina Gorghiu igazságügyi minisztert a Hotnews.

A törvény most Klaus Iohannis elnökhöz kerül kihirdetésre.

A törvénytervezetet azután nyújtották be, hogy tavaly augusztusban drogok hatása alatt álló fiatal okozott halálos balesetet a 2 Mai fekete-tengeri üdülőtelepen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!