Ceaușescuval példálózott a mezőgazdasági miniszter, amikor számonkérték, fáradtságra hivatkozott

2024. március 18. – 18:37

Másolás

Vágólapra másolva

Nicolae Ceaușescuval példálózott az EuroNewsnek adott interjújában a mezőgazdasági miniszter, Florin Barbu. Amikor emiatt az újságírók számonkérték, azt mondta, valószínűleg a fáradtsága miatt tette a „béna” (románul neinspirat, ami kb. ihlettelen – szerk.) kijelentését – írja az EuroNews.

Az Euronews Romániának adott interjúban Florin Barbu földművelésügyi minisztert arról kérdezték, miért volt szükség a Deltában található nádasok legelővé nyilvánítására. A tárcavezető pedig a korábbi román diktátort idézve válaszolt: „Nem akarok túlzásokba esni, de elnökünk, Nicolae Ceaușescu úr nem hiába mondta, hogy a nád Románia zöld aranya” – fogalmazott Barbu, aki, miután a riporter, Vitalie Cojocari visszakérdezett, megismételte a kiejelentését.

„Elnökünk nagyon világosan megmondta, ez Románia zöld aranya. Nem hiszem, hogy ezt mondta volna, ha nem igaz. Én is igaznak tartom, és egyetértek vele” – mondta a miniszter, de ekkor már nem ejtette ki Ceaușescu nevét.

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter kijelentései nagy visszhangot váltottak ki. Florin Barbu ezért úgy érezte, hogy meg kell magyaráznia, miért hivatkozott az egykori diktátorra. Állítása szerint a fáradtsága miatt hangzottak el a „béna” kijelentések.

„A múlt hét nagyon sűrű volt, a 2024-es támogatásokra vonatkozó új pályázatokról is tárgyaltunk, terepre is mentünk. (…) Nagyon-nagyon sűrű időszak volt, és talán fáradtság miatt nem voltam annyira ihletett, hogy azt a kijelentést tettem. Nem gondolok nosztalgiával sem a kommunista rendszerre, sem Ceaușescura” – idézi a minisztert a News.ro.

Barbu azt is hozzátette, hogy a forradalom idején még csak gyerek, 10 éves volt, tehát nem igazán nosztalgiázhat a „kommunista rezsim” után.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!