A csavargó macskák begyűjtését indítványozta, majd rögtön visszavonta a tervezetét egy képviselő

2024. március 14. – 12:04

Másolás

Vágólapra másolva

A kóbornak minősített macskák befogását, menhelyre szállítását és esetleges megölését lehetővé tevő törvénytervezetet nyújtott be Daniel Toda. A független képviselő azonban pár órán belül vissza is vonta az indítványát, írja a Digi24.ro. Toda a közösségi oldalán azt írta, hogy szörnyű fenyegetéseket kapott, ezért gondolta meg magát. Azt ígérte, hogy közvitát szervez a kóborló macskák ügyében.

A tervezet, melyet benyújtott, lényegében a kóbor kutyákról szóló jogszabályt módosítaná, kiegészítve azzal, hogy ez a macskákra is vonatkozzon. Eszerint begyűjthetők lennének azok az állatok, melyeket közterületen tartanak, illetve a gazdája tulajdonába tartozó területen kívül találnak, még abban az esetben is, ha be van csippelve. A tervezetet egyébként a kezdeményezőn kívül további öt független képviselő írta alá.

Toda azzal érvelt, hogy egyre több a gazdátlan macska, akik nem képesek ellátni magukat élelemmel. Ezek, mint állította, betegségeket terjeszthetnek, arra viszont nem tért ki, hogy milyen betegségeket és mi módon terjeszthetnek a közterületen kóborló macskák. Kifejtette: a jogszabályi háttér megalkotása azért is szükséges, hogy közpénzt lehessen elkülöníteni a jelenség kezelésére. Például menhelyek létesítésére, illetve az ellátás, valamint a személyzeti költségek fedezésére.

A tervezet szerint a kóbornak minősített macskákat be lehetne gyűjteni, akiket egy menhelyen tartanának. Abban az esetben, ha súlyos betegek, azonnal el lehetne altatni őket, illetve meg lehetne ölni őket akkor is, ha egészségesek, de 30 nap alatt senki sem veszi őket gondjaiba.

„Három macskám és egy kutyám van. A macskák mind közönséges fajtájúak, és nem vettem őket, hanem örökbe fogadtam. Nekem nehéz elnézni, hogy koszos, gyenge vagy beteg macskák rohangálnak az autók között, egy falat étel reményében. De ma üzeneteket kaptam, amelyekben ”macskagyilkosnak„, pszichopatának neveztek, különböző módon megfenyegettek. Miért? Mert kezdeményeztem egy jogalkotási projektet a kóbor macskák helyzetének szabályozására. Mivel csak a kóbor kutyák helyzetét szabályozzák, a közigazgatási-területi egységek nem tudják elkülöníteni a szükséges pénzeszközöket a menhelyükre, kezelésükre és sterilizálásukra. Ráadásul nincs mikrocsipezési kötelezettség, ami megkönnyíti a tulajdonosok számára, hogy elhagyják az állataikat, mert senki sem szankcionálhatja őket emiatt. A macskák kutyákhoz hasonlóan egy idő után elaltatásra is kerülhetnek, ha gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, vagy ha senki sem fogadja örökbe őket. Veszélyt jelentenek az emberre? Nyilvánvalóan nem. De a kistestű kutyák sem jelentenek veszélyt. Akkor mit kellene tennünk? Meg kell teremtenünk a jogszabályi keretet, hogy az önkormányzatok pénzeszközöket különíthessenek el az állatok elhelyezésére, sterilizálására és kezelésére szolgáló létesítmények építésére. Aztán vitát kell folytatnunk arról, hogy tartsuk-e vagy elaltassuk őket. Személy szerint én nem támogatom a kutyák elaltatását, nemhogy a macskákét. A mai reakciókat figyelembe véve azonban, hogy véget vessek a hozzám érkező szörnyű üzeneteknek, visszavonom a jogalkotási javaslatot. Nehéz szívvel teszem ezt, mert a macskákkal is törődnünk kell. Ezért a következő hetekben nyilvános vitát fogok indítani erről a kérdésről” – írta Toda.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!