Öt napra eltiltották a tanórák látogatásától az osztályfőnökét megverő marosvásárhelyi magyar diákot

2024. március 13. – 12:18

Másolás

Vágólapra másolva

24 órát töltött a rendőrségi fogdában az a magyar nemzetiségű 15 éves diák, aki hétfőn ököllel ütötte meg és halállal fenyegette meg osztályfőnökét a marosvásárhelyi Alexandru Papiu Ilarian Főgimnáziumban.

Frissítés: A kiskorút öt napra eltiltották a tanórák látogatásától, március 13., szerdától március 19., keddig nem mehet iskolába – közölte Camelia Irimie-Matei, a Maros megyei tanfelügyelőség szóvivőjének bejelentése alapján a HotNews. A szóvivő szerint az ötnapos eltiltásra vonatkozó javaslat a tanári tanácstól érkezett, amelyet ezt követően az iskola igazgatótanácsa hagyott jóvá. Ez egyébként a legszigorúbb szankció, amelyet a törvény értelmében kiszabhatnak a tanárát kórházba juttató diákra.

Ahogy a Transtelex is beszámolt róla, a nyolcadik osztályos fiút hétfőn kétszer is az őrsre kísért a rendőrség. Első alkalommal verbális agresszió és fegyelmi kihágás miatt vitték a rendőrségre, ekkor garázdaság és csendháborítás miatt 500 lejes bírságot kapott. Második alkalommal azért, mert anyja jelenlétében bántalmazta és megfenyegette osztályfőnökét.

Mivel a diák még kiskorú, a törvényszék nem hagyta jóvá 30 napos előzetes letartóztatásba vételét, előbb a beszámíthatóságát vizsgálják meg. A diák így visszatérhet a tanintézménybe, ez azonban az intézmény vezetőségének döntésétől is függ. Fegyelmi kihágásért eltilthatják, adott esetben ki is csaphatják az iskolából.

A rendőrség vizsgálatával párhuzamosan a Maros Megyei Tanfelügyelőség is vizsgálatot indított az ügyben. A sajtóban megjelenő információk szerint a diák nem először követett el fegyelmi kihágását.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!